Nagyvilág

Válság Szófiában – távozóban a „nyugatos” pénzügyi vezetés

Bulgáriában lemondott Velcsev pénzügyminiszter. A kormányfő egyelőre nem fogadta el a lemondást, de több nyugatbarát politikus helyzete inogni látszik a szófiai kormányzatban.

A kormánykoalíció nem nyújtott elegendő támogatást a gazdasági reformok véghezviteléhez – indokolta Milen Velcsev bolgár pénzügyminiszter távozási szándékát. Velcsev szerdán késő este nyújtotta be lemondását, de csak csütörtökön hozta azt nyilvánosságra. Döntése az eddigi legnagyobb csapást jelenti a két éve hivatalban lévő Szimeon Szakszkoburggotszki, az ex-cár vezette bolgár kormány számára – értékelte a lépést a Reuters.


Kulcsszemélyiség


Az EU tagságra aspiráló Bulgária kormányában Velcsevet a befektetők és az elemzők egyaránt a reformokat támogató csoport kulcsszemélyiségének tekintik – ezt már az MTI-Eco írja a politikusról. Velcsev azért kényszerült távozni, mert – mint mondta – a kormánykoalíció vonakodott támogatni a költségvetési megszigorító politikát. Hiányzott a kellő akarat a privatizálásban és a közszféra reformjában is – tette hozzá. A bolgár novinite.com ezzel kapcsolatban hozzáteszi: Velcsev elkötelezett híve volt az állami szektor visszaszorításának a gazdasági életben.

A pénzügyminiszter szerint amennyiben a vezetés hátat fordít a konzervatív pénzügyi terveknek, az a Világbankkal és a Nemzetközi Valutalappal, a legfontosabb sokoldalú támogatókkal való megállapodás kudarcát vonhatja maga után. Bulgária októberben helyi választások elé néz és a kormánykoalíció alulmaradhat az ellenzéki szocialistákkal szemben.
Az IMF figyelmeztetette arra Szófiát, tartózkodjék a választások előtti túlzott költekezéstől.


A kormányfő még nem nyilatkozott


A Reuters megjegyzi, hogy Velcsev mellett, helyettese Kraszimir Katev és a miniszterelnök-helyettes Nikolaj Vaszilev, mindketten korábban bankárok a fő ösztönzői az ország 2007 -évi EU csatlakozását lehetővé tevő változásoknak. Katev, aki az ország adósságállománya leépítésének híve, vasárnap jelezte, hogy az év végével távozik hivatalából.

A bolgár kormányszóvivő, Dimitar Conev csütörtökön még úgy nyilatkozott: nincs információja arról, hogy Szimeon Szakszkoburggotszki miniszterelnök elfogadta-e Velcsev lemondását. Velcsev a döntéséről szóló beadványt egyébként szerdán adta személyesen a kormányfőnek, ezzel megkerülve a miniszterelnöki kancelláriát.

Vaszilev védi Velcsevet

 Egy kis maffia-vád

Vaszilev miniszterelnök-helyettes ugyan védelmére kelt Velcsevnek, más bolgár miniszterek azonban kevésbé voltak készségesek: Petkanov, a belügyi tárca vezetője például nem nyilatkozott az ügyről, ami azért sem meglepő, miután nem volt hajlandó Velcsev tiltakozása ellenére sem tisztázni kollégáját, amikor a pénzügyminiszter és a korábbi közlekedési miniszter, Plamen Petrov neve felmerült egy maffia-kapcsolatokról, korrupcióról szóló botrányban. Velcsevről például fotó jelent meg az egyik napilapban, amelyen egy kétes hírű üzletember társaságában látható egy a francia Riviéra partjainál tartózkodó jachton. A maffia-kapcsolatokkal vádolt Ivan Todorov nevű vállalkozó bőröndjében találták állítólag a fényképet, amelyen Velcsevvel és Miroszlav Szevljevszki parlamenti képviselővel együtt látható maga Todorov is.

A jelenlegi közlekedési miniszter, Nikolaj Vaszilev, aki nemrégiben távozott a gazdasági tárca éléről, úgy nyilatkozott, hogy ismeri Velcsev lemondásának indokait, motívumait, és támogatja őt. Szerinte a pénzügyminiszter kezdte úgy érezni, hogy a kormány feladja eredeti célkitűzéseit, a fiskális politikát illetően. Ugyanakkor Vaszilev azt reméli, hogy az ex-cár elutasítja majd Velcsev lemondását.

Vaszilevet egyébként a legutóbbi nagy kormányalakítás vesztesének tartották már korábban, hiszen megtarthatta ugyan miniszterelnök-helyettesi posztját, de a most hozzá tartozó területek jelentősége jóval kisebb, mint korábban.

Velcsev, Vaszilev és a pénzügyminiszter-helyettes Katev azok közé a bolgár politikusok közé tartoznak, akik Nyugat-Európában tanultak, illetve dolgoztak, mielőtt az ex-cár visszahívta volna őket Bulgáriába. Bankárként, pénzügyi szakemberként tevékenykedtek, és sokat tettek azért, hogy Bulgária államháztartását stabilizálják, csökkentsék a külföldi adósságállományt és a költségvetési hiányt.


Magyar kapcsolatok


A három politikus mindegyike kötődik kicsit Magyarországhoz is: átmenetileg ugyanis tanultak Magyarországon, illetve döntően befolyásolták az OTP bulgáriai terjeszkedését, az ottani DSK Bank megvásárlását. Vaszilev például igen jól beszél magyarul – lévén, hogy a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen tanult egykor. Ő például a nyelvünkön nyilatkozott az egyik magyar tévétársaságnak a DSK privatizációjáról szóló bejelentés után. A FigyelőNet információi szerint más magyar cégek képviselői is bejáratosak voltak hozzá korábban, amikor privatizációs lehetőségek iránt érdeklődtek.

Velcsev pedig az a személy volt, aki végül a döntést meghozta a DSK privatizációjáról, arról, hogy az osztrák Erste helyett az OTP-t hirdetik ki győztesnek. (Velcsev egy erre szakosodott testület elnökeként irányította a magánosítási folyamatot.) A távozásra készülő pénzügyminiszter többek között a Merril Lynch & Co. amerikai központú befektetési banknál dolgozott, majd 1999 és 2001 között a feltörekvő piacokért felelős alelnöke volt a Bank of Londonnak.

Helyettese, Kraszimir Katev pedig arról volt ismert, hogy az adósságcsökkentés egyik legelkötelezettebb híve. Katev – aki egyébként az év végével jelentette be távozását a kormányzatból – szintén Budapesten tanult, a közgazdasági egyetemen. Katev pénteki nyilatkozatában például úgy vélekedett, hogy amennyiben a miniszterelnök elfogadja Velcsev lemondását, Bulgária alighanem előrehozott választásokra kényszerül. Katev ugyancsak támogatására biztosította Velcsevet, szándékait illetően. Bulgária ugyanis – Katev véleménye szerint – nem engedheti meg magának azt, hogy pénzügyi kísérleteket hajtsanak végre az országon. Katev bízik abban, hogy végül a józan ész kerekedik felül, és nem fogadják el Velcsev lemondását.


Válságban a szófiai kományzat


Egy másik bolgár pénzügyminiszter-helyettes, Nahit Ziaja szerint Velcsev döntése súlyos válságot jelez a szófiai pénzügyminisztériumban és a kormányzat egészében egyaránt. Ziaja ugyanakkor elmondta, hogy Velcsev nem tájékoztatta őt lemondási szándékáról. A pénzügyi tárcánál uralkodó anarchikus állapotokat mindenesetre jól jelzi, hogy két hónappal ezelőtt távozott az egyik miniszter-helyettes, Gati Al-Dzseburi onnan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik