Közélet

Parlament előtt a 16 évesek választójoga

Átírnák az Alaptörvényt, amelynek ez lenne a hetedik módosítása.

Arra reagálva, hogy a Jobbik iskolai végzettséghez kötné a szavazati jogot, az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő a minap bejelentette, hogy már 16 éves kortól szavazati jogot adna minden magyar állampolgárnak. Az LMP felkarolta ifjúsági szervezete ötletét, Demeter Márta és Szél Bernadett be is nyújtotta az Alaptörvény hetedik módosításáról szóló javaslatát.

Az előterjesztők szerint a magyar demokrácia jövője, a politikát és a közügyeket övező apátia oldása miatt lenne kulcsfontosságú a módosítás, amely a 2019-es helyhatósági és európai parlamenti választásoknál már hatályos lenne.

Az LMP politikusai – nemzetközi példák alapján – úgy vélik, korhatár leszállításának nincs sem elvi, sem uniós vagy nemzetközi kötelezettségekből fakadó akadálya. A módosítás 16 évre csökkenti a jelenleg minden választásra egységesen a nagykorúsághoz kötött aktív választójogi korhatárt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásakor. A passzív választójogi (választhatósági) korhatár változatlan marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik