Belföld

A Jobbik az írni-olvasni nem tudóktól vonná meg a választójogot

A Jobbik szerint álságos a Fidesz álláspontja, hiszen ők is érdekeltek a jelenlegi rendszer fenntartásában, haszonélvezői annak. A párt közleményében Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató tusványosi beszédét idézi, amelyben azt mondta: “nem érdekli a kormánypártokat az értelmiség kritikája, a megtévesztő gyűlöletkampányra építenek, hiszen állítása szerint ez működik”.

Ha a demokrácia olyan sokat hangoztatott eszméje valóban fontos lenne a Fidesznek, nem rekesztené ki a szavazók közül merő pártpolitikai indokok alapján a külföldön dolgozó magyarokat, és nem hagyná, hogy a határon túliak körében akár halottak helyett is érvényes szavazatokat adjanak le

– áll a Jobbik közleményében.

A párt alapfokú iskolai végzettséghez kötné a választójogosultságot, hogy

visszaszorítsa a szavazatvásárlást, és legalább az írni-olvasni tudás követelmény legyen a választáson való részvételhez.

A Jobbik szerint ez nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen “például gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az alapfokú iskolai végzettség”. Arra is hivatkoznak, hogy a választójog most sem korlátlan, hiszen például a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak.

Az elmúlt évtizedekben sajnos bevett gyakorlat volt, hogy az alacsony iskolázottságú emberek szavazatait megvásárolták a huszadik századi pártok, mindez ellentétes a demokratikus normákkal és a választások tisztaságával. Ráadásul az elmúlt években tovább emelkedett az írni-olvasni nem tudók aránya, már a lakosságnak körülbelül húsz százaléka sorolható ebbe a kategóriába.

A Jobbik tagjai úgy gondolják , hogy ezek az ismeretek pedig alapvetőek ahhoz, hogy valaki a közéletben megfelelő tájékozottságra tegyen szert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik