Közélet

Nincs konkrétum a Semjén által aláírt iráni atommegállapodásban

Az LMP szerint garancia sincs arra, hogy a magyar hozzájárulást nem használják végül katonai célra.

Megkapta a választ az LMP frakcióvezetője arra a közérdekű adatigénylésre, amelyben arról érdeklődött, mit tartalmaz pontosan az a keretmegállapodás, amit Semjén Zsolt írt alá áprilisban Iránban a magyar-iráni nukleáris együttműködésről. Minderről a hvg.hu számol be.

A kormány korábban csak arról tájékoztatott, hogy egy szándéknyilatkozatról van szó, ami a nukleáris energia, elsősorban annak biztonsága területét érinti. Ezen kívül iráni hírügynökségek beszámolói alapján megjelent, hogy a magyar állam 26,4 milliárd forintos hitelszerződést ajánlott az iráni atomprogramhoz. Ám később Szijjártó Péter közölte, hogy ez nem az atommegállapodásra, hanem magyar és iráni vállalatok együttműködésére vonatkozik.

Az LMP-nek most kiadott szándéknyilatkozat nem tartalmaz konkrétumokat az együttműködésről, részleteket az előkészítő anyagok és szakértői javaslatok tartalmazhatnak, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte Szél Bernadettel, hogy azok közérdekű adatként nem ismerhetők meg. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja azt mondta, nem hagyják annyiban az ügyet, mindenképp rá akarnak jönni, milyen szakmai, vagy egyáltalán racionális érvek mentén döntött úgy a kormány, hogy épp a nukleáris energia terén működik együtt Iránnal.

A dokumentum az atomenergia „békés célú”, illetve „polgári célú” közös fejlesztéséről szól, de nincsenek benne garanciák arra nézve, hogy Irán végül kizárólag erre használja a magyar hozzájárulást. Ungár Péter hangsúlyozta: ez nagyon releváns kérdés, mert mindig is az információhiány volt az iráni atomprogram fő kockázata – a forradalom előtt még az Egyesült Államok segített az iráni rezsimnek atomenergetikai mérnökök kiképzésében, de ezzel a tudással később feltehetően visszaéltek.

Észre kellene venni, hogy a világ egyik legkockázatosabb partneréről van szó, aki soha senkivel nem játszott egyenesen, éppen ezért kellene ezt az egészet messziről elkerülnünk

– jelentette ki. Azt mondta: nem kétli, hogy a szankciók alól szabaduló iráni gazdaság sokak számára vonzó most, de semmi nem magyarázza, hogy miért a nukleáris energia terén gondoljuk, hogy együtt kell működnünk velük, miközben Irán pont az atomprogramjával próbálta sakkban tartani a Közel-Keletet, és ezen keresztül a világot hosszú éveken keresztül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik