Közélet

Titokban tárgyalt az iráni nagykövettel Semjén

A találkozóról a magyar kormány nem, csak egy iráni hírügynökség számolt be.

A magyar kormány nem árult el részleteket arról, miben egyeztek meg Iránnal, amikor Semjén Zsolt áprilisban a közel-keleti országba látogatott – most arról is csak egy iráni hírügynökségtől lehetett értesülni, hogy a miniszterelnök-helyettes május 6-án Budapesten az iráni nagykövettel találkozott.

Az IRNA beszámolójából kiderül: testvérvárosi megállapodásokon kívül szó volt az iráni és magyar bankok közötti kapcsolatok megerősítéséről, amitől Semjén azt reméli, hogy a kereskedelmi kapcsolatok is fokozódnak. Az iráni nagykövet arról is beszélt, hogy erősítenék a tudományos együttműködést, és közvetlen repülőjáratot indítanának Budapest és Teherán között.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja emlékeztet: mindeközben Magyarország az isztafáni nukleáris biztonsági konferenciára is delegációt küldött, szerinte ezzel az iráni-magyar atompaktum alapjait ácsolják. Mint kiderült, Semjén korábbi útján nukleáris energetikai együttműködésről állapodott meg az Iráni Atomenergia Hivatal vezetőjével.

„Jól értjük tehát, hogy a magyar kormány a keleti nyitást pont egy közel-keleti, mellesleg muszlim teokráciaként működő lator államhoz való dörgölőzéssel képzeli el, miközben itthoni politikáját az Iszlámmal szembeni uszításra alapozza?” – tette fel a kérdést Facebook-oldalán Ungár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik