Közélet

Itt a vége: megszüntetik a Váci úti halálfalat

A hatóság meghatározta a halálfal madárbaráttá tételének végső határidejét. Mi pedig megpróbáltuk megbecsülni, hány madár hullhatott el csak a Váci út 45. előtt - tessék megkapaszkodni, nagyon magas a szám!

A Fióka és Madármentés hétvégén húzta meg a vészharangot: a Váci út 45. számú irodaház hatalmas zajszűrő üvegfalának tucatjával repülnek neki a hazánkban telelő fenyőrigók, az utcát madártetemek borítják – itt írtunk róla részletesen. Hét elején szinte a teljes magyar média rápörgött az ügyre, nagy volt a közfelháborodás, ami – az állatvédők elhivatottsága, kitartása mellett – bizonyosan hozzájárult, hogy az épület üzemeltetője nem söpörte szőnyeg alá a problémát.

Sőt, együttműködőnek bizonyult a zöldhatóság képviselőivel is az üvegfal madárbaráttá tételében. Kedden már csak arra vártunk, a szép szavak és közös elkötelezettség után mikor történik valami a gyakorlatban is?

Megvan a határidő

Megtörtént. Legalábbis megszületett a határozat:

intézkedések megtételére hívta fel a hatóság az irodaház üzemeltetőjét a veszély mielőbbi elhárításával kapcsolatosan, melynek végső határideje 2017. február 10. napja

– reagált írásban megkeresésünkre a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya.

Érdeklődtünk azután is, számíthat-e bírságra az üzemeltető, illetve lehet-e más, akár büntetőjogi következménye a védett madarak pusztulásának. Erre azonban még nem kaptunk választ. Pontosabban az ügy vizsgálata ilyen szempontból még folyamatban van a hatóság Természetvédelmi Osztályán, a nyomozó hatóságoktól pedig nem érkezett megkeresés megindult büntetőeljárással kapcsolatban.

A természetvédelmi kár bizonyára jelentős, de a vizsgálat mostani szakaszában a zöldhatóság még nem tudta megmondani, pontosan hány egyed pusztult el a “halálfalnak” csapódva.

Azt viszont megerősítették, hogy a fenyőrigón kívül más faj egyedei nem érintettek, egyetlen fenyőrigó természetvédelmi értéke pedig 25 ezer forint.

A jó hír, hogy a legutóbbi helyszíni ellenőrzés során már nem találtak halott, sérült madarakat a környéken. És még jobb, hogy talán változás kezdődik: jelen eset tanulságai alapján a zöldhatóság tervezi, hogy felméri a területén található veszélyes épületeket, és az üzemeltetőket együttműködésre kéri, esetleg kötelezi ezek madárbaráttá tételére.

Mindemellett a közérdekű bejelentések is segíthetik a hatóság munkáját a madarak számára veszélyes, hasonló jellegű problémák feltárásában

– írták válaszukban.

A halálfal (Forrás: Fióka és Madármentés)
A halálfal (Forrás: Fióka és Madármentés)

Egyik szemünk sír, a másik nevet

Megkérdeztük Márton Andrást, a témát kirobbantó és a helyszíni mentést végző Fióka és Madármentés vezetőjét is.

Az irodaház falának ütköző madarak 60 százaléka azonnal elpusztult, 40 százalékuk sérült, ezek túlnyomó többsége később hullott el. Márton becslése szerint az üvegfal legkevesebb két-háromszáz áldozatot szedett a fenyőrigók közül, valószínűbb – ide értve a sérült madarak későbbi pusztulását is – az 500-1000 egyed.

Az ügy január 28-án, szombaton robbant ki, 30-án, hétfőn már a fél ország erről beszélt. Ehhez képest a február 10-i határidő az üvegfal madárbaráttá tételére a hatóság “szokásos tempóját tekintve” nagyon gyors reagálásnak számít. Ha viszont figyelembe vesszük, hogy ezzel még 11 napig az irodaház potenciális madártemető marad/maradt, kínzóan lassú és vontatott az egész. Ezért sír a másik szemünk…

Márton András úgy véli, már január 30-án fel kellett volna tenni/tetetni az üvegfelületre egy hálót – átmeneti megoldásként, a madárpusztulás azonnali megakadályozása céljából. Majd később, ha már az időjárás is engedi, el lehet kezdeni a véglegesnek szánt matricák felhelyezését.

Mert úgy tudjuk, ez lesz a megoldás: az üzemeltető állítólag most hétvégén megkezdi az üvegfal matricázását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik