Élet-Stílus

Halálfal: elhullott madarak borítják a Váci utat

Az áldozatok most napi szinten a nálunk telelő fenyőrigók százai , de veszélyben vannak a cinegék, harkályok, minden városban megforduló madár. Bűncselekményt követhet el, aki a tetemeket eltünteti, és akár milliós bírságra számíthat.

A Fióka és Madármentés segélyhívó számára a hétvégén érkezett hívás, miszerint a Váci út 45. alatti irodaháznál tömegesen pusztulnak a madarak. Az épület udvarát egy körülbelül 60 méter hosszú és öt emelet magas üvegfal választja el az utcától. A látszólag építészetileg funkció nélküli, csupán dizájnelemként szolgáló falnak sorra csapódnak a szárnyasok, majd vagy holtan, vagy halálos sérüléssel, összetörve zuhannak a földre, csőrükből vér szivárog.

Márton András, a civilszervezet vezetője azonnal a helyszínre sietett, őt kérdeztük a “halálfalról”.

Teljes erőből az üvegnek repülnek

Úgy képzeljük el a helyszínt, hogy az üvegfal belső oldalán egy udvar van, kívül járda, szervizút, majd a Váci út. A bejelentő hölgy 20 elpusztult, haldokló madárról számolt be, mire Márton kiért, még ő is talált hetet. Bent az udvaron 8-10 sérült madár gubbasztott, nekik szerencséjük volt.

Az ok az lehet, hogy az udvarról startolva a madarak nem gyorsulnak fel annyira, hogy tejes sebességgel csapódjanak a “halálfalba”, az utcáról érkezők viszont nem is lassítanak.

Nem kérdés, hogy az üvegfal a hibás, a mentés idején egy újabb rigó rohant neki az üvegnek, az állatvédők szeme láttára. Jó hat métert pattant vissza, a szervizút aszfaltjára esett – az oldalán feküdt, csőréből vér folyt, de élt. A helyzet duplán, sőt, triplán veszélyes: a sérült madár az oldalán fekve megfullad a saját vérében, esetleg átmegy rajta egy autó, illetve hamar halálra fagy az aszfalton, mondja a szakértő.

A halálfal (Forrás: Madár és fiókamentés)
A halálfal (Forrás: Fióka és Madármentés)

Ezt az egyedet azonnal begyűjtötték, most már jobban van, minden bizonnyal hamarosan szabadon engedik. De a hétvégén szolgálatot teljesítő, egyébként nagyon segítőkész biztonsági őrök szerint naponta vagy 50 madár pusztul el ott.

Százával pusztulnak el naponta

Az áldozatok most a fenyőrigók. A sokszor több ezres rajban repülő madarak a zord tél elől húzódtak hozzánk északról, és a Váci út mellé sok helyre ültetett ostorfa, más néven madárcseresznye bogyója vonzotta őket a veszélyes területre. Ostorfa és üvegfal, ez a halálos páros, emeli ki Márton. Ez egy városszerte kedvelt fafaj, elsősorban az igénytelensége miatt, mint ahogy az üveg is igen népszerű elem a modern építészetben.

Följebb a Váci úton nemrég egy hasonló, hatalmas üvegtáblába egy egész raj csapódott, körülbelül száz fenyőrigó maradt a földön.

Bűncselekmény, milliós büntetés

Visszatérve a mostani helyszínre, az üveg alatt van egy perem, ehhez az emberek nem férnek hozzá, tele van tetemekkel. Egy friss fotó:

A fal belső oldala. (Forrás: Madár és Fiókamentés)
A fal belső oldala. (Forrás: Fióka és Madármentés)

A szomorú valóság az, hogy az ilyen épületek üzemeltetői kiküldik alkalmazottaikat, takarítsák el a tetemeket az utcáról, az udvarról. Valahol teljesen érthető. Csakhogy sokszor – mint a fenyőrigó esetében is – védett fajokról van szó, törvény szerint az ilyen madarak teteme is védett, a magyar állam tulajdona.

Ha tehát a portás, a takarítónő felszedi és kidobja a kukába, azzal törvényt szeg, a következményeit pedig ő állja – hiába főnöke utasítására tette. A fenyőrigó eszmei értéke 25 ezer forint, hamar összejön egy milliós büntetés. Sőt, háromnál több egyed vagy 300 ezer forint feletti természetvédelmi érték felett már bűncselekményt követ el

– magyarázza Márton.

A tetemek nyilván nem maradhatnak a földön. Dobozba, zacskóba kell őket szedni, és értesíteni a területileg illetékes zöldhatóságot – ők majd teszik a dolgukat, a lényeg, hogy az elpusztult védett állatokat nem szabad “eltüntetni”.  Budapesten a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes.

Egy doboz, egy telefon életet ment

A még élő, sérült madarakkal más a helyzet. A civilszervezet arra kér mindenkit, aki hasonló irodában dolgozik, segítsen rajtuk. Egy papírdobozon szúrjon pár lyukat a szellőzés kedvéért, tegye bele a sérült állatot, és hívja az állatmentőket. A Fióka és Madármentés minden egyes esetben ki fog menni értük – mondja Márton. A Facebookon megtalálható a telefonszámuk, de a közvetlen üzenetekre is rögtön reagálnak.

Nyilvánvalóan hosszabb távú megoldás kell, nemcsak a Váci úti, hanem minden hasonló, üvegfallal dizájnolt épület valóságos madárgyilkos. Jogilag viszont sem a tervező, sem az építtető nem felelős, ha a madarak nekirepülnek egy épületnek, pusztán “jófejség”, ha erre odafigyelnek. És itt meg is tették.

A Váci út 45.-ben korábban félátlátszó reklámmolinó takarta a felületet, ezért nem volt “baleset”. Amikor levették, több helyre is kiragasztották a jól ismert repülő madár sziluettet, vagyis a szóban forgó irodaház üzemeltetője önszántából tényleg jót akart, el akarta kerülni a problémát. De a matricák nem mindig válnak be sőt, károsak is lehetnek – jegyzi meg a szakértő.

A madár ugye nem látja az üveget, a matricára pedig azt hiszi, madarak repülnek ott, ő miért ne mehetne arra teljes sebességgel?

Egy áldozat közelről... (Forrás: Fióka és Madármentés)
Egy áldozat közelről. (Forrás: Fióka és Madármentés)

Van megoldás

A fenyőrigók még egy-két hétig maradnak Magyarországon, utána a tömeges halálesetek megszűnnek, de egy-egy cinege, harkály, galamb továbbra is napi szinten kenődik majd fel erre, és minden más “halálfalra”. Gyors megoldásra van szükség, mondjuk az építkezéseken használt “zöld háló” felhelyezése.

A problémát teljesen megszüntetni az átlátszó helyett például a tejüveggel lehetne vagy az ember számára láthatatlan UV-festékkel, de számos más út is járható:

Márton a zöldhatóság munkatársával hétfőn felkeresi a Váci út 45. üzemeltetőjét, megpróbálnak azonnali megoldást találni. Hosszabb távon pedig – remélhetőleg civil- és állami szervezetek támogatásával – szeretné megkeresni az építész kamarát, hogy működjön valamiféle önszabályozás, a tervezésnél önkéntesen vegyenek figyelembe környezetvédelmi, esetünkben madárvédelmi szempontokat is.

Úgy, mint teszik azt Nyugat-Európában.

(Kiemelt kép: Fióka és Madármentés)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik