Belföld

Meddig gyilkol még a Váci úti halálfal?

Napi szinten százával pusztulnak városainkban a modern épületek üvegfalainak repülő madarak. Az áldozatok most főként a több százas, ezres csapatokban Budapesten is telelő fenyőrigók. A Váci út 45-ös szám alatti irodaház óriási zajvédő üvegfalánál történt hétvégi tömeges pusztulásról itt számoltunk be.

A Fióka és Madárvédelem munkatársai folyamatosan végzik a mentést, ám mivel védett állatokról van szó, a kérdésben hivatalosan a területileg illetékes zöldhatóság illetékes. Még a tetemeket is nekik kell átadni, mert aki egy halott fenyőrigót “eltüntet”, kidob a kukába, 25 ezer forintos büntetésre számíthat. Három egyed felett pedig bűncselekményt követ el.

Ma már jobb a helyzet

Csak ott, a Váci út 45-nél naponta több tucatnyi madár pusztul el, azonnali cselekvésre van szükség. A jó hír, hogy úgy tűnik, a rigók továbbálltak a Váci útról, a Fióka és Madármentés vezetője ma már nem nagyon látott madarat a környéken. De sérült állatok még vannak, a fákon vagy más, megközelíthetetlen helyeken gubbasztanak – mondja Márton András.

Egy gimnazista lány – a síszünetet kihasználva – egész nap ott van egy dobozzal a kezében és “levadássza őket”, illetve begyűjti az újabb sérülteket: délelőtt 10 rigót mentett meg és adott át a madármentőknek.

Úgy látszik, a média most tényleg segíteni tudott: a beszámolók alapján egy Stefánia úti irodaház képviselője kedden megkereste a madármentőket ugyanazzal a problémával, mint a Váci út 45-nél. Két sérült és több elhullott rigót adott át a madármentőknek, de ami a lényeg, tanácsot kért és azonnali lépéseket ígért a további ütközések elkerülésére.

Sérült madár gubbaszt a fán (Forrás: Fióka és Madármentés)
Sérült madár gubbaszt a fán. (Forrás: Fióka és Madármentés)

Sok a rigó, nem elég a sziluett

Megkerestük az illetékes zöldhatóságot is, kérdéseinkre a Pest Megyei Kormányhivatal (Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya) adott írásbeli választ.

Az ügyelet munkatársa vasárnap ment ki a helyszínre, ahol nyolc elpusztult fenyőrigót talált, a tetemeket – a hatályos jogszabályok alapján – átadja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak. A sérült madarakat a Fővárosi Állat- és Növénykert mentőközpontja fogadhatja be.

A probléma gyökere, hogy városi környezetben a park- és sorfaként ültetett nyugati ostorfa termése vonzza a madarakat, a téli időszakban pedig nagy csapatokban, sokszor igen nagy sebességgel vándorolnak a különböző facsoportok között. Az említett Váci úti épület üvegfelületét ragadozómadár-sziluettekkel látták el,

ami azonban az idei évben rendkívül nagy számban jelentkező fenyőrigó csapatok esetében nem bizonyult elégséges megoldásnak

– áll a főosztály válaszában.

Lesz megoldás, de mikor?

Felvették a kapcsolatot az épületet üzemeltető céggel, nyitottan, együttműködően álltak a kérdéshez. Elvileg gyors megoldás várható:

az ügyben a hatóság a hatályos jogszabályok alapján haladéktalanul intézkedik, az üzemeltetőt kötelezi az üvegfelület madárbaráttá tételére.

Ez azt jelenti, hogy a hatósági döntés – amint  jogerőssé válik – kötelezi az üzemeltetőt, hogy a szóban forgó zajvédő üvegfalon – az üvegfal átláthatóságát megszüntető – raschel hálót, molinót vagy ponyvát helyezzen el.

Fontos, hogy a hatóság részéről ez nem kérés, hanem kötelező érvényű az üzemeltető részére. De még mindig kérdés, hogy mikor, hiszen egyes hírek szerint csak ott napi szinten vagy 50 rigó pusztul el.

A hatósági döntés fogja majd tartalmazni a határidőre vonatkozó információt is.

Ennél konkrétabb időponttal nem szolgálhatunk, de más forrásból is úgy értesültünk, a hatóság valóban “rajta van a megoldáson”, vagyis tényleg remélhetjük: hamarosan.

Százával végzik így az aszfalton (Forrás: Fióka és Madárvédelem)
Százával végzik így az aszfalton. (Forrás: Fióka és Madárvédelem)

Bírságot szabhatnak ki

Nyilvánvaló, hogy a Váci út 45-nél és más hasonló helyszínen végleges megoldásra van szükség, amelynek kidolgozásában a zöldhatóság felajánlja segítségét. A lehetőségek például:

  • speciális fólia felhelyezése, mely matt felületet képez, ezáltal a fény bejutását nem zavarja, azonban a madarak számára érzékelhetővé válik az üvegfelület, így elkerülhető a védett madárfajok elhullása az ütközések következtében
  • úgynevezett madárvédő üvegek alkalmazása, melyeket olyan bevonat fed, ami a madarak számára érzékelt UV-tartományban láthatóvá teszi a madarak számára az üvegfelületet, de az emberi szem számára tökéletes átláthatóságot biztosít
  • egyéb, az átlátszóságot csökkentő megoldás (minta felfestése, reklám elhelyezése stb.).

Ami megtörtént, azt helyrehozni már nem lehet, az esetleges “büntetés” a későbbi károkozástól jelent visszatartó erőt, és talán “igazságérzetünket” nyugtatja.

Az esetleges közigazgatási felelősség kérdését vizsgálja a zöldhatóság. Általánosságban elmondható, hogy a természetvédelmi törvény alapján természetvédelmi bírsággal sújtható az, aki a tevékenységével vagy mulasztásával a védett természeti értéket jogellenesen veszélyezteti, károsítja, elpusztítja

– áll a főosztály válaszában.

A gyakorlatban egyelőre semmi

Az irodaház üzemeltetőjét nem sikerült elérnünk, de úgy tudjuk, hogy egy ipari alpinista céget bíztak meg a párkányokon, tetőn heverő tetemek begyűjtésével, ami meg is történt. Név nélküli informátorunk jelezte, hogy – nyilvánvalóan a médiaérdeklődésnek és a nyomában fakadt közfelháborodásnak köszönhetően – “ezerrel rajta vannak az ügyön”, aktív szervezés, egyeztetés folyik az üvegfal mihamarabbi átláthatatlanná tételéről.

Már csak azt nem tudjuk, mennyi idő kell még, eddig három nap telt el úgy, hogy nem történt semmi.

(Kiemelt kép: Fióka és Madármentés)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik