Közélet

A varázstalanított Orbán orwelli politikájáról írnak

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 11. 09. 15:02

Több európai lap írt az alkotmánymódosítás parlamenti elutasításáról.

Orbán Viktor látszólag elszenvedett egy második vereséget is – írja a Neue Zürcher Zeitung. A konzervatív lap svájci tudósítója ironikusnak tartja, hogy éppen a Jobbik akadályozta meg a menekültek befogadása elleni törvényalkotást. Meret Baumann úgy vélte, hogy a kormány kudarca csak első pillantásra tűnik Orbán Viktor vereségének, hiszen nem kétséges, hogy a magyarok többsége – jellemzően a Jobbik szavazói is – bizalmatlanok a menekültekkel szemben.

Orbán taktikai játékai

Ezzel a címmel olvasható kommentár a Der Standard című osztrák liberális lapban. A budapesti tudósító szerint az alkotmánymódosítás elutasításából Orbán Viktornak nem lesz belpolitika kára. A magyar miniszterelnök nyertes pozíciót teremtett azzal, hogy nem engedett a Jobbiknak. A Jobbik igen szavazatával is vesztett volna, hiszen cserébe semmit nem kapott volna. Gregor Mayer szerint Orbán Viktor megmutatta, hogy a menekülttémát még mindig

politikai aprópénzre tudja váltani.

Orbán és Orwell

“A vereség győzelem, a taktika mindenekfelett. Ez az egyenesen orwelli szlogen Orbán Viktor jelenlegi politikájának lényege.” Ezt már a baloldali pozsonyi Pravdában írta Marián Repa. A  magyar miniszterelnök rövid időn belül már másodszor mutatta meg, nem az a fontos, hogy győz vagy veszít, ennél fontosabb, hogy vereségét, hogyan “adja el” a választóknak. Szerinte a magyar kormányfő a továbbiakban is kijátssza a “menekültkártyát”, és ha a migránsok újraelosztását célzó kvóták ügye ismét terítékre kerül, újra előkerülhet az alkotmánymódosítás is, amelyre akkor már a sarokba szorított Jobbik is “az elvárásoknak megfelelően” szavaz majd.

Vona sem tréfál

“Orbán veresége még jelképesen sem jelent sokat. Magyarországon a parlament már régen nem a politikai küzdelem színtere.” Peter Schutz, a liberális pozsonyi Sme kommentátora szerint a magyar parlament inkább a Fidesz “gyártóüzemének” tekinthető, amelyben a keddi eredmény üzemzavar volt. A liberális lap szerint Vona Gábor pártelnök most adta eddigi legkomolyabb jelét annak, hogy nem tréfál, pártját a radikálisból a konzervatív közép felé akarja átbillenteni.

Visszaütött az arrogancia

A konzervatív német Frakfurter Allgemeine Zeitung kommentátora szerint Orbán Viktor magának köszönheti, hogy alig néhány héten belül másodszor is vereséget szenvedett. A kormányfő a “valójában szükségtelen alkotmánymódosítás” ügyében “gorombán bánt” a módosítás támogatására hajlandó “szélsőjobboldali” jobbikosokkal, ami “a hatalom jelentős arroganciáját” mutatja. Az eset “nem tesz jót tekintélyének”, de Reinhard Veser szerint is korai lenne a miniszterelnök “hattyúdaláról” beszélni, mert ő olyan harcos, aki gyakran megmutatta már, megerősödve tud kiemelkedni vereségekből.

A varázstalanított Orbán

A Süddeutsche Zeitung A varázstalanított Orbán címmel közölt kommentárt. Cathrin Kahlweit “sokkhatásnak” nevezte, hogy a sokáig legyőzhetetlennek tartott kormányfő néhány héten belül másodszor is vereséget szenvedett. Szerinte Orbán “elszámította magát”, így elveszítette varázsát. Meglehet, hogy ez csak “pillanatfelvétel egy mélyen megosztott országról”, de “valami megmozdult”: a magát polgáriként bemutatni igyekvő szélsőjobb és a baloldali ellenzék terveket vázol fel, miként működhetne együtt átmenetileg a kormánnyal szemben.  A Handelsblatt online kiadása is tekintélyvesztésnek tartja a kudarcot, de hozzáteszi, téved, aki már Orbán hatalmának leáldozásáról beszél.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.