Közélet

A varázstalanított Orbán orwelli politikájáról írnak

Több európai lap írt az alkotmánymódosítás parlamenti elutasításáról.

Orbán Viktor látszólag elszenvedett egy második vereséget is – írja a Neue Zürcher Zeitung. A konzervatív lap svájci tudósítója ironikusnak tartja, hogy éppen a Jobbik akadályozta meg a menekültek befogadása elleni törvényalkotást. Meret Baumann úgy vélte, hogy a kormány kudarca csak első pillantásra tűnik Orbán Viktor vereségének, hiszen nem kétséges, hogy a magyarok többsége – jellemzően a Jobbik szavazói is – bizalmatlanok a menekültekkel szemben.

Orbán taktikai játékai

Ezzel a címmel olvasható kommentár a Der Standard című osztrák liberális lapban. A budapesti tudósító szerint az alkotmánymódosítás elutasításából Orbán Viktornak nem lesz belpolitika kára. A magyar miniszterelnök nyertes pozíciót teremtett azzal, hogy nem engedett a Jobbiknak. A Jobbik igen szavazatával is vesztett volna, hiszen cserébe semmit nem kapott volna. Gregor Mayer szerint Orbán Viktor megmutatta, hogy a menekülttémát még mindig

politikai aprópénzre tudja váltani.

Orbán és Orwell

“A vereség győzelem, a taktika mindenekfelett. Ez az egyenesen orwelli szlogen Orbán Viktor jelenlegi politikájának lényege.” Ezt már a baloldali pozsonyi Pravdában írta Marián Repa. A  magyar miniszterelnök rövid időn belül már másodszor mutatta meg, nem az a fontos, hogy győz vagy veszít, ennél fontosabb, hogy vereségét, hogyan “adja el” a választóknak. Szerinte a magyar kormányfő a továbbiakban is kijátssza a “menekültkártyát”, és ha a migránsok újraelosztását célzó kvóták ügye ismét terítékre kerül, újra előkerülhet az alkotmánymódosítás is, amelyre akkor már a sarokba szorított Jobbik is “az elvárásoknak megfelelően” szavaz majd.

Vona sem tréfál

“Orbán veresége még jelképesen sem jelent sokat. Magyarországon a parlament már régen nem a politikai küzdelem színtere.” Peter Schutz, a liberális pozsonyi Sme kommentátora szerint a magyar parlament inkább a Fidesz “gyártóüzemének” tekinthető, amelyben a keddi eredmény üzemzavar volt. A liberális lap szerint Vona Gábor pártelnök most adta eddigi legkomolyabb jelét annak, hogy nem tréfál, pártját a radikálisból a konzervatív közép felé akarja átbillenteni.

Visszaütött az arrogancia

A konzervatív német Frakfurter Allgemeine Zeitung kommentátora szerint Orbán Viktor magának köszönheti, hogy alig néhány héten belül másodszor is vereséget szenvedett. A kormányfő a “valójában szükségtelen alkotmánymódosítás” ügyében “gorombán bánt” a módosítás támogatására hajlandó “szélsőjobboldali” jobbikosokkal, ami “a hatalom jelentős arroganciáját” mutatja. Az eset “nem tesz jót tekintélyének”, de Reinhard Veser szerint is korai lenne a miniszterelnök “hattyúdaláról” beszélni, mert ő olyan harcos, aki gyakran megmutatta már, megerősödve tud kiemelkedni vereségekből.

A varázstalanított Orbán

A Süddeutsche Zeitung A varázstalanított Orbán címmel közölt kommentárt. Cathrin Kahlweit “sokkhatásnak” nevezte, hogy a sokáig legyőzhetetlennek tartott kormányfő néhány héten belül másodszor is vereséget szenvedett. Szerinte Orbán “elszámította magát”, így elveszítette varázsát. Meglehet, hogy ez csak “pillanatfelvétel egy mélyen megosztott országról”, de “valami megmozdult”: a magát polgáriként bemutatni igyekvő szélsőjobb és a baloldali ellenzék terveket vázol fel, miként működhetne együtt átmenetileg a kormánnyal szemben.  A Handelsblatt online kiadása is tekintélyvesztésnek tartja a kudarcot, de hozzáteszi, téved, aki már Orbán hatalmának leáldozásáról beszél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik