Tudomány

Új típusú sejteket találtak az emberi májban

SEBASTIAN KAULITZKI / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
SEBASTIAN KAULITZKI / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Teljesen új sejttípust azonosítottak az emberi májban, amely a sérülések helyreállításában játszhat fontos szerepet – írja a Live Science. Ezek az úgy nevezett „vezérsejtek” ugyanis azért felelősek, hogy egészséges szöveteket juttassanak a gyógyuló sebekbe, ezzel elősegítve a regenerálódást.

A szakértők szerint az új felfedezés hozzásegítheti őket ahhoz, hogy jövőben új módszereket dolgozzanak ki a májbetegségek kezelésére.

Májunk alapvető feladata az, hogy segítsen eltávolítani a méreganyagokat a vérünkből, illetve a felesleget az emésztőrendszerünkből. Ez szervünk ismeretes továbbá kitűnő öngyógyító képességéről is, amellyel akár a vírusok, drogok és az alkohol okozta károkat is helyre tudja állítani.

Előfordul azonban, hogy az elszenvedett sérülés olyan mértékű, amilyennel a máj egyedül már nem tud megbirkózni. Ilyenkor akut májelégtelenség alakulhat ki, ami évente ezreket érint. Ennek a hirtelen fellépő állapotnak a tünetei közé tartozik a besárguló bőr, a túlzott vérzés, az agy megdagadása, valamint a sokszervi elégtelenség.

Az akut májelégtelenség bizonyos esetekben kezelhető gyógyszerekkel, azonban sokszor a mihamarabbi szervátültetés az egyetlen megoldás rá. Éppen ezért sürgető, hogy mihamarabb új terápiákat fejlesszenek ki, amelyek felerősítik a máj öngyógyító képességét.

Kapcsolódó
Organizmusok új típusát fedezték fel az emberi szervezetben
Az obeliszek a vírusoknál egyszerűbbek, és feltételezhetően baktériumokban fordulnak elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik