Közélet

Kész, vége, eladták a magyar földet

A nyár közepén lezárult árverési időszak után a napokban az utolsó, három hektár alatti területek is elkeltek, a legnépszerűbbek a nógrádi és a szabolcsi földek voltak – írta szerdai számában a Magyar Idők.

A lap a Földművelésügyi Minisztériumtól kapott tájékoztatásra hivatkozva azt írta, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) közel 40 ezer, három hektár alatti földet hirdetett meg, és az elmúlt hónapokban több tízezer vételi ajánlatot kapott. Jelenleg mintegy 25 ezer ajánlat feldolgozása, illetve az adásvételi szerződések megkötése van folyamatban.

A meghirdetett három hektár feletti területek mintegy 71 százaléka kelt el, a 253 ezer hektárból három ütemben összesen 180 ezer hektárra licitáltak eredményesen a földvásárlási programban részt vevő gazdálkodók.

Vas megyében kiugróan alacsony volt az érdeklődés, az elérhető parcellák alig harminc százaléka talált gazdára, míg Nógrád, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében minden elérhető földterületet megvásároltak.

Az árverések során összesen 4725-en licitáltak eredményesen, míg a három hektár alatti területekből több mint 20 ezren vásároltak. A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy a összesen közel 30 ezer magyar földműves szerezhet tulajdont, miközben a Nemzeti Földalapba tartozó földkészlet 90 százaléka továbbra is az állam tulajdonában maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik