Tudomány

Ezért volt mindig bozontos Einstein frizurája

Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet / AFP
Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet / AFP

Albert Einstein a világ valaha élt egyik legnagyobb tudósa volt, megalkotta a relativitáselméletet, lerakta a modern fizika alapjait, és neki köszönhető, hogy másképpen gondolkodunk az időről, a tömegről és az energiáról. Herta Waldow hat éven át vezette a tudós háztartását, és egy interjúsorozatban sokmindent elárult a magánéletéről – ezekből szemezgetett a Múlt-kor.hu.

A takarékosság például rendkívül fontos volt a család életében, és elsősorban felesége, Elsa Löwenthal szűkmarkúságának köszönhetően Einstein állandóan pénzszűkében volt. Cipőin lyukak éktelenkedtek, és addig viselte a lábbeliket, ameddig csak lehetett, kedvencei a szandálok voltak. A tudós nem volt hajlandó fodrászhoz menni, de azt megengedte, hogy az asszony néha levágja.

Waldow visszaemlékezése szerint  „Amikor már túl hosszú volt [Einstein] haja, amikor már túl volt egy határon, Elsa ollóval vágta le a haját, amit [a tudós] hajlandó volt elviselni. A professzorfeleség kóros rövidlátó volt, de vágás közben nem tudta a kezében tartani a lornyonját”.

Ennek lett az eredménye a tudós védjegyévé váló bozontos frizurája.

Kedvenc ételei közé tartozott a tojás, szinte minden nap tükörtojást vagy rántottát kellet tneki készíteni, és imádta a mézet. A steaket például csak akkor ette meg, ha tényleg teljesen át volt sütve, és eperrel mindig le lehetett venni a lábáról. Főleg, ha tejszínhabbal tálalták, amit ő „eperhónak” nevezett.

AFP

Szeretett hegedülni, általában éjszakánként játszotta saját improvizációit kevés tehetséggel – egykori tudóstársa, Walter Frierich szerint játéka leginkább egy favágóéra hasonlított. A házvezetőnő azt is megjegyezte, hogy egyszer a tudós nem vette magára a fürdőköpenyét, és meglátta meztelenül. Mivel Waldow szerint Einstein gyengéi a nők voltak, talán nem is szórakozottságból történt az „incidens”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik