Közélet

A világ legmerészebb szökését négy auschwitzi rab követte el

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 04. 13. 14:46

A négy férfi SS-katonának öltözve szökött meg a haláltáborból, történetük filmre kívánkozik.
Korábban a témában:

A nácikkal szembenálló lengyel cserkészek egyik tagját, Kazimierz Piechowskit néhány társával 1939 november 12-én, a magyar határ átlépésekor fogták el, majd került előbb a baligródi, majd a szanoki, aztán a krakkói Montelupichba, végül pedig Wisnicz börtönébe, de nem ez volt a végállomása – 1940. június 20-án, 312 másik lengyellel együtt, politikai fogolyként megérkezett Auschwitzba.

SS-katonák a mauthauseni tábor rabjai előtt

Az első pillanattól kezdve tervezte a szökést, melyre végül éppen két évvel később, 1942. június 20-án került sor: három politikai fogoly társával, Stanisław Gustaw Jasterrel, Józef Lemparttal, valmint Eugeniusz Benderával egy talicskát ellopva, a Rollwagenkommando munkásaiként simán kisétáltak a tábor Arbeit Macht Frei-feliratú főkapuján, majd betörtek az SS-Totenkopfverbände katonáinak raktárába, ahonnan egyenruhákat és fegyvereket szereztek, melyeket – amennyiben elkapják őket – a német katonák helyett maguk felé fordítottak volna.

Az elítéltek egyike, Eugeniusz Bendera gyakran dolgozott az SS-tagok autóin, és vezette őket a tábor körül, így ismerte a garázs helyét. Hétvége lévén az épp üres volt, tehát könnyen meglovasíthatták Paul Kreuzmann százados Steyr 220-asát, majd a külső sorompó felé vették az irányt.

A szabadság határát jelentő sorompóhoz közeledve az azonban nem akart kinyílni, pedig az őr a tövében állt. A négy férfi úgy érezte, itt az idő az öngyilkosságnak, de végül mégsem ez történt Lelassítottak, majd Lampart megkérte a németül legjobban tudó Kazimierzet, hogy csináljon valamit. A férfi nem habozott – az autó megállása után kinyitotta annak ajtaját, és kissé kihajolt, hogy látsszon a rendfokozata, majd kiüvöltött az őrök egyikének:

Istenverte barmok, nyissák ki! Meddig kell még itt várnunk?

Az őr eleget tett a kérésnek, a rabok pedig pillanatokkal később már a szabadságot élvezhették.

Az autót hatvan kilométernyire a tábortól elhagyták, majd szétváltak: Piechowski hamis papírokkal előbb munkát vállalt egy gazdaságban, majd felvette a kapcsolatot az ellenállással, és a háború végéig őket segítette. Szüleit szökése után Auschwitzba küldték, ahonnan sosem tértek vissza. A háború után a Gdanski Egyetemen tanult, mérnök lett, de a kommunisták a háborúban vállalt szerepe miatt tíz évre börtönbe vetették. Ebből hetet le is töltött, majd 33 évesen szabadult, a következő évtizedeket pedig a kormány mérnökeként töltötte.

És a többiek?

Bendera visszatért a Przedbórzban élő feleségéhez, egy gyermeke született. 1959-es válása után Varsóba költözött, tizenegy évvel később hunyt el.

Lempart megházasodott, egy lánya született. 1971-ben hunyt el, elgázolta egy busz. Édesanyját fia szökése miatt Auschwitzba deportálták, ahonnan nem tért vissza.

Jaster Varsóba ment, ahol beszámolt az Auschwitzban történtekről, majd felvette a harcot a németek ellen. 1943 májusában, néhány társával együtt megállított egy, a lublini börtönből Auschwitz felé indított vonatot, 49 elítéltet megmentve. Ugyanebben az évben újra elfogta a Gestapo, halálának ideje, helye és módja nem ismert. Szüleit deportálták, Auschwitzban hunytak el.

A történetből a szocializmus bukása után dalok és dokumentumfilmek születtek, utóbbiak egyike, a Kazik and the Kommander’s Car itt teljes hosszában elérhető:

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.