Budapest, 2016. február 19.
Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója az intézmény előtt tartott demonstráció idején, 2016. február 19-én. A szolidaritási akciónak nevezett tüntetés résztvevői azért tiltakoztak, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi vezetője számos dokumentumot kért be Pukli Istvántól, miután az általa vezetett gimnázium tanárai csatlakoztak a februári pedagógustüntetéshez.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Közélet

Pukliék akciója tárgyalóasztalhoz kényszerítheti a kormányt

24.hu
24.hu

2016. 03. 17. 11:30

Eredményes lehet a tanárok és támogatóik március 30-i egyórás munkabeszüntetése? Juhász Attilát, a Political Capital vezető elemzőjét kérdeztük.
Korábban a témában:

A politológus nem kicsinyelné le a lépés jelentőségét. Úgy gondolja, komoly összefogást várhatunk a szabályozás által ellehetetlenített pedagógusoktól, és a civil támogatás is egyre fontosabb tényező.

Juhász szerint a „polgári engedetlenség” jól átgondolt akció lesz, amely komoly következményekkel járhat. Nagy jelentőséggel bír, hogy az állami intézmények alkalmazottai akár saját egzisztenciájukat kockáztatva is vállalják a tiltakozást.

A szervezők számára is nagy kérdőjel, mennyien csatlakoznak majd más ágazatokból. A szélesebb körű polgári engedetlenség azonban képes lehet a kormányt ténylegesen tárgyalóasztalhoz kényszeríteni ahelyett, hogy a saját maga által létrehozott szervezetekkel tárgyaljon. Ez önmagában hatalmas eredmény lenne a mozgalom számára – tette hozzá.

Úgy látja, a kormány kezd eszköztelenné válni, a tüntetéseket elbagatellizálni ugyanis egyre kevésbé lehet. Egyelőre a zavarodottság, a lépésképtelenség látszik a kialakult helyzetben. Mivel az internetadó elleni tüntetés óta ez az eddigi legnagyobb megmozdulás, elképzelhető, hogy – mint akkor is – a tömeg ereje stratégiaváltásra kényszeríti a vezetőket. Ha azonban a tárgyalásokra továbbra sem mutatnak hajlandóságot – magyarázza -, maradhat a cinikus hozzáállás, esetleg a résztvevő tanárokkal szembeni nyílt fenyegetések.

Pukli Istvánról az elemző úgy fogalmazott: a korábbi években nyilvánosságot kapott civileknél jól láthatóan jobb politikai érzékkel rendelkezik, a kezdeményezései alapján egyelőre stratégikus gondolkodásúnak tűnik. Az oktatásügyön túllépve mer politikai érvelést is használni, és ez hozzájárulhat ahhoz, hogy demonstráció-sorozat általános kormányellenes tiltakozássá váljon.

Ha Puklinak sikerül több ágazat bevonásával valódi mozgalmat felépítenie, és akár a kormányt is meghátrálásra bírni, az később jó alap lehet egy politikai építkezésre. De hogy ez tényleg sikerül-e, azt ma még korai megítélni.

Pukli István, a Teleki Blanka gimnázium igazgatója a március 15-ei, tízezreket megmozgató pedagógus-tüntetésen jelentette be, hogy – amennyiben Orbán Viktor és Áder János nem kér bocsánatot az elmúlt 6 évben megalázott emberektől – március 30-án az akcióban résztvevő szakszervezetek egy órás munkabeszüntetést tartanak.

Habár az általunk korábban megkérdezett Tóth Csaba politikai elemző szerint a bocsánatkérés nem lett volna lehetetlen, Orbán szerdán tisztázta: nem fog bocsánatot kérni, ráadásul tréfának vette Pukli követelését. Tóth Csaba másik lehetőségként említette, hogy a kormány megpróbálhatja alulpozícionálni a tiltakozást – úgy tűnik, egyelőre ezt a stratégiát tarthatják eredményesebbnek.

(Készítette: Rónyai Júlia)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.