Élő Belföld

Pukli: ha nem jön a bocsánatkérés, sztrájk lesz

A közoktatás állapota miatt tiltakozók tömege töltötte meg a Kossuth teret március 15-én. A Tanítanék Mozgalom által szervezett demonstrációra kockás ingekben – a pedagógustüntetéshez hasonlóan az időjárás miatt ismét esernyőkkel – érkeztek a résztvevők. Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója megtette a napok óta ígért nagy bejelentést: ha Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök március 23-áig nem kér bocsánatot az utóbbi hat évben megalázott emberektől, március 30-án a jelenlegi akcióhoz csatlakozó szervezetek egyórás országos munkabeszüntetést tartanak. Pukli hangsúlyozta: ez az egy óra a jövőben jóval hosszabb is lehet, ha a kormánynál süket fülekre találnak követeléseik.

Ez történt a gigantikus tüntetésen:

Rengeteg embert, egyes becslések szerint 10 ezer, mások szerint 15 ezer, de vannak, akik szerint 30 ezer embert mozgatott meg a „kockás inges pedagógusforradalom”, a reggel óta folyamatosan zuhogó eső ellenére. A résztvevő tanárok, és szimpatizánsaik a kormány, szerintük katasztrofális oktatáspolitikája miatt demonstrálnak.

Galéria
Fotó: 24.hu / Neményi Márton

A tüntetés délután három órakor kezdődött a Hősök terén, onnan a demonstrálók a Kossuth térre vonulnak. A helyszíni jelentések szerint, amikor a menet eleje elérte az Oktogont, még mindig rengetegen vártak a Hősök terén arra, hogy elindulhassanak.

Így indultak el Pukli Istvánék:

Fotó: 24.hu / Neményi Márton
Fotó: 24.hu / Neményi Márton

A nagy sztrájkbejelentés videón

Március 30-ra egy órás munkabeszüntetést akar a tüntetés egyik szónoka, Pukli István iskolaigazgató. Követelte a Köznevelési Kerekasztal feloszlatását és újraszervezését. Erre viszont nincs törvényi lehetőségük, így meg kell szegniük a törvényt. Azt is akarja, hogy Orbán Viktor kérjen bocsánatot a pedagógusoktól. Így jelentette be a lényeget:

Vége: a kormánynak is jár egy esély

A tüntetésnek vége, a speaker szerint a kormánynak is jár egy esély, ők az együttműködést szorgalmazzák. Tovább dalolnak, a borús ég gyönyörű hátteret ad a záráshoz.

Az az egy óra később jóval több is lehet!

Pukli bekeményített: az az egyórás sztrájk a jövőben jóval hosszabb is lehet, ha a kormány nem hajlik meg a követelések előtt. Félelem nélkül kell a hatalom szemébe nézni, különben holnap már nem lesz miről beszélni, mert elnéptelenedik az ország – magyarázza.

Pukli: embert az ember ellen uszítanak! Itt a bejelentés!!!!

Meglehetősen szenvedélyesen, erőteljesen beszél a pedagógus. Most vagy soha! – kiáltja. Ahogyan korábban is, most is azt üzeni a kormányzatnak: nincsen hatalmuk fölöttük.

Amennyiben Orbán Viktor és Áder János 8 napon belül nem kérnek bocsánatot az elmúlt 6 évben megfélemlített emberektől, 2016. március 30-ára egyórás munkabeszüntetésre szólítják fel a 70 támogató szervezetet, a 35 ezer magánembert és a társadalom 75 százalékát.

Mi is merünk ám támadni! – mondja, a billegő lábú kerekasztal lecserélését követeli, a Közoktatási Platform 12 pontjának azonnali végrehajtásáról akar tárgyalni. Tárgyalóképes kormánytagokkal akar egyeztetni, a jelenlegiek lejáratták magukat Pukli szerint. Ismétel: ha nem jön a bocsánatkérés, jön a sztrájk.

Csakhogy: ma Magyarországon nem lehet sztrájkolni, a törvényi változtatások miatt ma csak egyetérteni lehet a kormánnyal – magyarázza. Csak úgy sztrájkolhatnak, ha polgári engedetlenséget követnek el.

A szegénységet nem lehet az iskola kapuján kívül hagyni!

L. Ritók Nóra szerint a döntéshozókkal nem lehet úgy beszélni a problémákról, hogy ne sértődjenek meg. Gyerekekről beszél, akikben ott volt a minden, de nem maradt bennük semmi. Nehéz ezt összeegyeztetni a milliárdos stadionépítésekkel. Ateistának vallja magát, így igyekszik meggyőzni a keresztény egyházat arról, hogy a roma tanulók kizárása, a szegregáció megengedhetetlen. Fura alapállás, hívja fel a figyelmet.

Mocskos Fidesz! – kontrázik a tömeg.

L. Ritók Nóra: a szegényekért vagyok itt

Az Igazgyöngy Alapítvány munkatársa szerint a mai oktatási rendszer a társadalmi egyenlőtlenség eszköze. Az állami iskolák is nyíltan felvállalják a szegregációt. A szegénységben a túlélés üzenetei hangosak. A szegényekért szól, azokért, akik nem akarják megenni a céklás túrókrémet, mert a kormány szerint nem éhesek.

Akik számára csak a közmunka körvonalazódik jövőként, akik a mostani rendszer szerint nem érnek semmit, hiszen nincsen semmijük.

Neubauer: felelős minisztériumot Budapesten!

Sokan sípolnak, az aktivista szerint szégyen, hogy 2016-ban az általa említett trivialitásokról kell beszélni. Ő is a megfélemlítésről beszél: február 29-re, a Nem leszek ma suliban akcióra emlékeztet. Mint mondja: nem félhetünk, hiszen gyermekeink sorsa évek óta illetéktelenek kezében van.

Neubauer István hangja remeg

A szülő-aktivista szerint a szülőknek ki kell állniuk a tanárok, dajkák, óvónők mellett. Csak együtt tudjuk kinevelni a jövő boldogulni képes Magyarországát – mondja. Neubauer az utóbbi években egyre elkeseredettebb, az időt vissza akarják fordítani, a gyerekeket cselekvőképtelen alattvalókká akarják nevelni szerint. Megszólítja Orbán Viktort: miért kell egész generációkat feláldozni a múltba révedés oltárán? Miért akadályozza a miniszterelnök foggal-körömmel, hogy ez az ország a kulturális identitására büszke európai nemzet legyen? Kérdéseire a hallgatóság fújolással válaszol. Orbán nevének említése vörös posztónak tűnik.

A diákolimpikonnál nagyon betelt a pohár

A fiatal tudósjelöltekkel nem lehet manipulálni, a társadalmat nem lehet kettéosztani, nem azért kapott felhatalmazást a vezetés, hogy önkényes államot építsenek ki – mondja Békés Gáspár. A diákolimpikon olyan országban akar élni, ahol az oktatás visszakapja autonómiáját és megvalósul az esélyegyenlőség. Azt akarja, hogy a reformba vonják be az összes érdekeltet, hogy megerősödjön az oktatási ombudsman intézménye. Választható tankönyveket, választható módszereket szeretne, hisz a tudáslapú társadalomban. Szükség lenne kritikus gondolkodásra – mondja.  A diákolimpikon szavaira felsüvít a NEM HAGYJUK!

Sándor Mária a színpadon

A fekete ruhás nővér a politikai támadásokról és a félelmekről beszél. De most harcolni kell, méltósággal – mondja Sándor Mária. Síppal, dobbal, tapssal biztatják.

Magyarország mi vagyunk, büszke vagyok rátok, pedagógus kollégák!

Ha én zászló volnék… – énekli Sándor Mária. A tömeg vele énekel. Akkor lennék boldog, ha kifeszítenének…

Ez itt bizony nem Soros-menet

Kustánczi Norbert kollégánk arról számolt be, hogy a speaker biztosította a tüntetőket, hogy nem pártrendezvényen vesznek részt és Soros György NEM áll a rendezvény mögött.

Rákay Philip mit szólna ehhez?

Tudósítónk egyik ámulatból a másikba esik, akkora a tömeg. Így nyilatkozott a Kossuth téri helyzetről:

Nem nagyon láttam ekkora tömeget mostanában. Rákay Philip-i értelemben milliók vannak itt. De normálisan is több tízezren. Alig fér be a tömeg a Kossuth térre.

Lassan startolunk

A program szerint fél 5-től kezdődnek a beszédek a Kossuth téren. Felszólal Pilz Olivér, Pukli István és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviseletében, valamint
Békés Gáspár diákolimpikon, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány munkatársa, Neubauer István és Sándor Mária, a fekete ruhás nővér is.

Ennyien voltak a tüntetésen

Munkatársunk megtudta, hogy hivatalosan 15 ezren vannak/voltak a demonstráción, ami a Hősök terétől vonult a Kossuth Lajos térre. Kollégánk hősiesen megpróbálta mind a 15 ezer résztvevőt lefotózni, számításaink szerint 146 ember kivételével ez sikerült is neki!

Forrás: 24.hu
Forrás: 24.hu
Olvasói sztorik