Közélet

5 dolog, amiben Pukli megszorította a kormányt

Sztrájkot hirdet Pukli István, ha Orbán és Áder nem kérnek bocsánatot. A rendszerváltás óta eltelt idő egyik legpotensebb mozgalma körvonalazódik.

Amennyiben a kormány képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök, és az állam képviseletében Áder János köztársasági elnök 2016. március 23-ig nem kérnek bocsánatot az elmúlt hat esztendőben megfélemlített, megalázott emberektől, azoktól, akik Magyarország jövőjéért vagy a saját jogaikért emeltek szót, akkor 2016. március 30-án egyórás országos munkabeszüntetés jöhet, jelentette be Pukli a március 15-i tüntetésen.

Erő

Rengeteg embert állítottak maguk mellé a tanárok. A kormánynak eddig csak egyetlen dolog miatt volt félnivalója: hogy átmegy egy olyan népszavazás, amit nem Erdősiné nyújt be a vasárnapi boltzárról.

Most már itt vannak a tanárok is, esős időben vittek ki 15-20 ezer embert a Kossuth térre. Nem lengyeleket, hanem tiltakozókat.

Elszántság

Orbán Viktor nem fog bocsánatot kérni. A rezsim bármi hasonlót gyengeségnek és meghátrálásnak fogna fel, így a követelés egyrészről teljesen abszurd, másrészről viszont végtelenül elszánt, mert borítékolja a sztrájkot.

Mindenki

Bocsánatkérés tehát nem jön, március 30-ra borítékolható a sztrájk, ami könnyen országos méretű lehet és túlnőhet a tanárokon, mivel bárki csatlakozhat hozzá.

Pukli arról beszélt, hogy egyórás országos munkabeszüntetésre szólítják fel „a 70 támogató szervezetet, a 950 intézményt, a 35 000 támogató magánszemélyt, valamint a Fidesz-szavazók 67 százalékát, a társadalom 75 százalékát. Sőt! Mindenkit, akit érdekel gyermekeink jövőjének az ügye”.

Polgári engedetlenség

A helyzet azonban az, Barátaim, hogy Magyarországon nem lehet sztrájkolni. A jelenlegi hatalom úgy változtatta meg a jogszabályokat, köztük a sztrájktörvényt is, hogy a kormánnyal csak egyetérteni szabad! Ha pedig egyetértünk, miért is sztrájkolnánk? A demokrácia megcsúfolása mindez! – mondta.

Polgári engedetlenség jöhet, ami eddig jobbára csak a Fidesz kenyere volt, emlékezzünk például a kordonbontásra.

Lépéskényszer

Mivel a tanárok csak egy hetet adtak a kormánynak, ez éppen elég ahhoz, hogy a téma folyamatosan napirenden legyen, a rezsimnek valamit lépnie kell.

És itt nem feltétlenül Deutsch sivatagi bozótharcára gondolunk, valamit hivatalosan mondani kell.

Könnyen elképzelhető azonban, hogy ez a valami az lesz, hogy a tanárok a gyerekeket (adott esetben érettségi előtt állókat) használják fel a hatalom ellen, amivel veszélyeztetik a közoktatást.

Ezzel ki lehet fogni a szelet a tanárok vitorlájából, de ha Balog emberminiszterék megint túltolják a biciklit, akkor a Fidesz valami egészen új dologgal találja magát szembe, potens, parlamenten kívüli ellenzékkel, az egész országgal.

Kiemelt kép: Neményi Márton, 24.hu

Olvasói sztorik