Bagdy-Emoke(430x286).jpg (bagdy emőke, )
Közélet

Bagdy Emőke: “Ez vétek a gyermekeink ellen”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 02. 21. 09:04

A professzor nem bújt kockás ingbe, de szerinte is túlterhelt gyerek és pedagógus, és nem lehet szinte egész nap az iskolában lenni.

Sok szülő panaszolja, hogy a naponkénti hosszú iskolaidő ellenére a gyermekkel otthon kell megíratni a házi feladatot, elmagyarázni, amit nem értett meg az iskolában, ami többnyire nem a pedagógus hibája, mert ő is túlterhelt, sőt kiégett – mondja a Magyar Nemzetnek a pszichológus.

Retteg a terjedelmes szakmai portfóliótól – szerencsére ígéret van leegyszerűsítésére –, a minősítő procedúrától, vagy azon a méltánytalanságon kesereg, hogy hosszú és odaadó pedagógusi pályája ellenére még alá kell vetnie magát egy ilyen megmérettetésnek.

Ehhez hozzáadódik, hogy átalakult a szocializációs folyamat, a családi nevelés. Sok az egyszülős család, még az ép családokban is észlelhető az apahiány, a férfi annyit dolgozik, hogy az apaszerepre alig marad ideje, az anya is túlterhelt, nincs élő, meleg szeretetkapcsolat,

ridegtartáson nőnek fel a gyerekeink, nem várja haza őket szerető család.

A gyerekek elhatárolódnának szüleik boldogtalan életétől, de haladék kell nekik, hogy kilépjenek a felnőtt életbe, maradnak a kortársak, mert nagy a valahová tartozni akarás szükséglete, belép a devianciák veszélye, a drog, az alkohol, a dohányzás.

Nincs időben érés, kitolódott a függeszkedést kívánó gyermekkor, a mamahotelben, a gyermekségben maradás. Nemcsak lelki teher van a fiatalokon, hanem objektív egzisztenciális is. Tanulnak, de diplomájuk gyakorlásából nem tudnak megélni. Természetes, hogy rettegnek további felelősségek vállalásától, hiszen sokan magukat sem tudják eltartani.

A professzor szerint az iskolapszichológusi rendszer sem működik jól, letarolta az átgondolatlan oktatásügyi átszervezés, ezer gyermekre jut egy iskolapszichológus.

Ez vétek a gyermekeink ellen.

Mint mondja, az iskoláskorú magyar gyermekeknél a mentális, pszichikai vagy alkalmazkodási és magatartási zavarok előfordulási aránya 15,8 százalékos, azaz már népbetegség szintű. Súlyos a helyzet, és égetően fontos lenne, hogy az iskola ezeket a bajokat ne terhelhesse tovább a pedagógusokra. A nevelési tanácsadók önállós rendszerét felszámolták, beolvasztották a pedagógiai szakszolgálat gigantikus rendszerébe, amelynek működése sok esetben átgondolatlan, kaotikus.

Nagyon sok hiba történt, és éppen a szakembereknek, a klinikai szakpszichológusoknak nem adatott beleszólási jog. Mivel a pszichológusoknak nincs kamarájuk, semmilyen jogi és érdekvédelmi lehetőségük nincs. Mindeközben az ellátandó esetek száma nő. Valamennyi gond a pedagógus nyakába szakad, aki nem terapeuta, nem pszichológus, és nem is az volna a dolga, hogy az iskolai bántalmazással, agresszióval és egyéb atrocitásokkal foglalkozzon, hanem hogy tanítson. Feltéve, ha marad rá ideje a sok adminisztráció mellett.

Bagdy Emőke szerint Magyarországon a pszichológiai tájékozottság rendkívül hiányos, mindenki úgy véli, ért a lélekhez, a kuruzslók, hályogkovácsok óriási károkat okoznak. A fiatalok nehézségei kapcsán emlékeztet rá, hogy olyan ifjúságpolitikáért lobbizik, amely segíti a fiatalok fészekrakását, gyermekvállalási kedvét. Üdvözli a csok bevezetését, ő a klinikai praxisában az egyedül maradókat az intenzív párkeresés irányába tereli, mert az ember társas lény.

Ami a párválasztást illeti, mindnyájan erősen a szüleink mintájára választunk, vagy éppen az ellenkezőjét akarjuk. Sajnos kellő önismeret híján mindig ugyanabba a csapdába sétálunk bele, amelyből egy korábbi kapcsolatban már kievickéltünk. Az szabadulhat ki a szülők árnyékából, aki elegendő önismerettel rendelkezik.

Szerinte az elmagányosodáshoz a korszellem is hozzájárul, mert a fogyasztói kultúra azt üzeni: magaddal törődj, hogy neked mindened meglegyen.

A magunk örömére koncentrálunk, holott a boldogság éppen ott kezdődik, ahol másokat teszünk boldoggá, majd pedig ők minket.

A magyar agyonstresszelt. Nem a pozitív stressztől, hanem a frusztrált, tehetetlen állapot kínjától, a disstresstől. Ezek agresszív feszültséget keltenek, lemegyünk saját emberi nívónk alá. A professzor szerint komoly veszély, hogy a  család már nem tanítja meg a gyereket, hogy miként érezze magát jól a bőrében, és a munkahely is frusztráció forrása. Bagdy Emőke most kerülné “a gender mainstreaming körül zajló nemzetközi csatározásokat”, saját személyes véleményeként mondja – saját kutatásai, tapasztalatai alapján – konklúzióként azt, hogy a “férfi legyen férfi, a nő pedig nő.

„És ember mind, mert az egyre kevesebb!”

Ezt vallja József Attila nyelvén maga is. Bagdy szerint közös dolgunk az élet tisztelete, szeretete és gyermekeinkben való továbbvitele. Szerinte ez a központi értelme a létezésnek, de mivel véleményszabadság van, elfogadja, hogy valaki másként gondolja. Korábban nagyon sok pszichológus írta alá azt az állásfoglalást, amely azért bírálta a professzort, mert úgy vélték, genderügyben Kövér László és Kovács Ákos mellé állt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.