Belföld

Több mint száz szakember tette helyre Bagdy Emőkét

A pszichológus Kövér László és Ákos mellett szólalt meg, de a hétfőn megjelent állásfoglalás aláírói szerint nem lehet aktuálpolitikai szempontok szerint vizsgálni a kérdést.

Már több mint 120 pszichológus írta alá azt az állásfoglalást, melyek Bagdy Emőke megnyilvánulásait bírálják a Kövér László és Kovács Ákos nyilatkozatait követő vitában. A pszichológussal a Heti Válasz közölt interjút és egy 2013-as könyvét is idézték, mellyel a házelnök és a popzenész álláspontját igyekeztek alátámasztani.

„Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy sokféle hang létezik szakmánkon belül, és nem helyes, ha néhány ismertebb pszichológus nyilatkozata a pszichológia álláspontjaként értelmeződik” – áll az állásfoglalásban, melyről a 444 számolt be.

A pszichológusok úgy vélik, amikor Kövér László és Bagdy Emőke „genderőrületről” beszélnek, azt nem tudományos érvek mentén teszik, hanem azért, mert úgy tekintenek rá, mint felforgató ideológia, amely „az öröktől fogva létező természetes rendet” borítja fel. A szakemberek fontosnak tartják, hogy a gender tudományokra tudományként kell tekinteni, amit kizárólag aktuális tudományos kritériumok mentén értékelhetnek, nem aktuálpolitikai szempontok mentén. Azt is leszögezik, hogy hamis az a kép, amely szerint a gender-szemlélet család-, heteroszexualitás-, anyaság- vagy férfiellenes lenne. „Sokkal inkább arról van szó, hogy ezek a szerepek, orientációk és identitások nem lehetnek másokhoz képest elsődlegesek, illetve fölérendeltek” – írják.

Az állásfoglalás aláírói leszögezték: ha a problémák forrását a „genderőrületben”, a hagyományos nemi szerepek megszűnésében keresik, azzal nem vesznek tudomást azoknak az embereknek a tapasztalatáról, akik az irántuk támasztott előítéletek, a társadalmi kitaszítottság, a „vélt normálistól” való eltérés miatt küzdenek önértékelési problémákkal, depresszióval. Nagyon gyakran ők fordulnak a pszichológusokhoz segítségért.

„Pszichológusokként és segítő szakemberekként tanácsadói és terápiás helyzetben egyértelműen azt képviseljük, hogy a kliensnek kell meghoznia saját döntéseit, meghatároznia saját céljait azon a közösségen, társadalmi közegen belül, amelyben él. Hiszen ha ezt mi magunk tennénk meg, akkor azzal nem csak normatív szerepet öltenénk magunkra, de megakadályoznánk, hogy a kliens autonóm, a terapeutától nem függő, mély önismerettel rendelkező személy és közösségének integráns tagja legyen, akit nem a külső kényszerek, hanem elsősorban személyes jólléte és boldogsága, egyéni és kollektív értékei vezetnek” – szögezi le az állásfoglalás, mely azzal járul, hogy a személyiségfejlődés folyamata a Bagdy Emőke által idézett Carl Gustav Jungnál is jóval összetettebb, mint hogy le lehessen egyszerűsíteni egyetlen olyan céllá, melyben mindenki – minden nő – kizárólag ugyanúgy lehet boldog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik