Közélet

Karácsony Gergely szekunder szégyent érzett, amikor a videót nézte, amiben Szentkirályi Alexandra parodizálja

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

 Ha valaki öt évig főpolgármester-helyettes volt, és csak azért emlékszünk rá, mert kitüntette a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját, akkor az elég beszédes

– ezt mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Blikknek adott interjújában, amiben a Fidesz színeiben induló kihívójáról is kérdezték. Karácsony szerint ha a Fidesz úgy dönt, hogy Szentkirályi Alexandrának végig kell csinálnia a kampányt, az számára „egy nagyon csúnya bukta lesz”, szavai alapján pedig a vita tekintetében sincs könnyű helyzetben ellenfele. Karácsony logikája szerint ugyanis Szentkirályi „nyilván annyira felkészületlen és tudja, hogy minden, amit állít, az valótlan, hogy nem mer vitázni”, és ha valóban nem áll ki, az egy újabb bizonyítéka lesz, hogy a kormány nem mer a budapestiek szemébe nézni. Ezzel ellentétben megismételte, hogy ő továbbra is kész vitázni bárkivel, aki ténylegesen ott lesz majd a szavazólapon.

A főpolgármestert kérdezték arról is, mit szól ahhoz a TikTok-videóhoz, amiben Szentkirályi Alexandra őt parodizálja a villanykörte becsavarásával és az autóvezetéssel. Azt mondta, nem esett neki rosszul,

inkább afféle szekunder szégyent éreztem, aztán meg nevettem. Nem tudok olyan mélyre süllyedni politikailag, hogy érdemben reagáljak erre a videóra.

Karácsonyt a másik kihívójáról, Vitézy Dávidról is kérdezték, őt egy jobbféle közlekedési mérnöknek tartja, politikusként viszont szerinte középszerű.

A magyar politika annyira alacsony színvonalú, hogy azt gondoltam, az ő érkezése egy kicsit javít a helyzeten, de úgy látom, inkább ront

– jelentette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány azzal támadja, Gyurcsány Ferenc embere, amire bizonyíték, hogy a DK-MSZP-P kampánynyitóján egymás mellett feszítettek, azt mondta, 2019 óta ugyanazokkal a pártokkal van koalícióban, továbbra is a Momentum, a DK, az MSZP és a Párbeszéd jelöltje, de leginkább a budapestieké. „Tudom, hogy a Fidesz nagyon nehezen emészti meg, hogy elvesztette Budapestet, de nem foglalja el újra. Ha ilyen színvonalon politizál továbbra is, akkor még a 2019-es eredménynél is sokkal rosszabbra számíthat” – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy sokan azzal támadják, hogy egy sor ígéretét nem tartotta be főpolgármesteri ciklusa alatt, Karácsony azzal védekezett, hogy a koronavírus-járvány, az energiaválság, de leginkább a kormány megszorításai eleve gúzsba kötötték, ő úgy gondolja, amit ebben a ciklusban meg lehetett csinálni, azt megtették, és vannak fejlesztések, amelyek hosszú idő alatt valósulnak meg. Ezért is indul újra, hogy végig csinálja, amit elkezdett, „mert öt év alatt sok tekintetben húsz esztendő adósságát törlesztettük, most lehet ráfordulni a jövőre”.

Arra a kérdésre, hogy ki tart a legnagyobb ellenfelének, Rogán Antal nevét vágta rá. Mint mondta, Szentkirályi és Vitézy is csak a Fidesz játékszerei, az igazi ellenfél a miniszterelnök kabinetfőnöke és az ő propagandája – akikkel szemben bár forrásokat tekintve nagy hátrányból indul, állítása szerint fel tudja venni velük a versenyt, mert bár az összes jelöltnek több plakáthelye, pénze, sajtója lesz, mint neki, igaza egyiküknek sem lesz.

Az intejrúban azt is elmondta, hogy ugyanabban a pizzázóban fogja tölteni a választás estéjét, és 2019-hez hasonlóan megint felírja majd egy szalvétára, kinek hány százalékot tippel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik