Közélet

Ungár Péter nyílt levelet írt Donáth Annának: „érdemes lenne a budapestieket megtisztelni azzal, hogy elszámol a Momentum”

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Péntek este rántotta le a leplet a Momentum a fővárosi listájáról, aminek első két helyén a párt elnöke, Donáth Anna, illetve Terézváros polgármestere, Soproni Tamás szerepel. A listán helyet kapott még mások mellett Havasi Gábor, Kerpel-Fronius Gábor és Berg Dániel is, és bár az első helyen Donáth Anna szerepel, az ő helye csak szimbolikus: a párt közölte, hogy az elnök nem készül beülni a Fővárosi Közgyűlésbe. Ez azonban nem akadályozta meg Ungár Pétert abban, hogy nyílt levelet intézzen Donáth Annához a listaállítás apropójából.

„A fővárosi politika komoly dolog, örülök, hogy a Momentum annyira fontosnak tartja, hogy immár az elnöke is tud foglalkozni a főváros ügyeivel” – kezdte vasárnapi bejegyzését az LMP társelnöke, emlékeztetve, hogy a Momentumnak az elmúlt öt évben fontos szerep jutott a főváros vezetésében, hiszen Kerpel-Fronius Gábor személyében főpolgármester-helyettest adtak Karácsony Gergelynek.

Szerintem érdemes lenne a budapestieket azzal megtisztelni, hogy elszámol a Momentum, mit is végzett a főpolgármester-helyettese, pontosan mitől lett jobb a budapestieknek az ő tevékenységétől. Biztosan csak gonosz folyosói pletyka az, hogy kevés hatáskörrel és kevés teljesítménnyel töltötte az elmúlt bő négy évet

– értékelte Kerpel-Fronius teljesítményét Ungár, majd ismét Donáthnak címezve arról írt, hogy bár a Momentum politikai megújulást ígért, „számos pártpolitikusát ültette be fővárosi cégek igazgatóságába és felügyelőbizottságába, olyanokat is, „akiknek a momentumos lojalitásán kívül semmi sem indokolta a pozícióját”.

Ungár Fekete-Győr András korábbi szavaira is emlékeztette Donáth Annát a magánrepülőstopról, a börtönbe kerülő Polt Péterről és az elszámoltatásról; és emlékeztette arra is, hogy Karácsony Gergely 2019-ben, azzal kampányolt hogy a hármas metró felújításáért felelős emberek börtönbe mennek, a metró légkondicionálást pedig meg fogják oldani – mindezt pedig az LMP és a Momentum is támogatta, utóbbi párt még a fővárosi Fidesz ügyeit elszámoltató bizottság vezetését is feladatul kapta.

Karácsony Gergely sajnos ezúttal is csalódást okozott: légkondicionáló továbbra sincs, börtönbe senki nem ment, sőt a BKV vezetője ugyanaz a Bolla Tibor, akinek az aláírása szerepel az orosz kocsikról szóló szerződésen, sőt nemrég kapott fizetésemelést

– írja Ungár, aki az orosz metrókocsik ügyét feltáró bizottság megállapításaival sem elégedett, mert az igazán senkit nem tett felelősség a projekt kimeneteléért. Ennek kapcsán kérdezi Ungár Donáth Annát arról, hogy

  • mennyire tartja vállalhatónak a bizottság jelentését?
  • mennyire ért egyet azzal, hogy csak utólag látszik, hogy hibás döntés volt légkondicionáló nélküli orosz kocsikat vásárolni?
  • mennyire tartja elfogadhatónak, hogy Bolla Tibor azóta is pozícióban lehet?
  • mennyire ért egyet azzal az elvárással, hogy a közbeszerzés teljes dokumentációját hozza nyilvánosságra a BKV, mert talán a leginkább korrupciógyanús elem az egész ügyben az olcsóbb ajánlatot adó, nem orosz cég mondvacsinált okokkal való kizárása?

Kérdéseire Ungár választ vár Donáth Annától, emellett sok sikrt kívánt a kampányához is.

A Momentum és az LMP nem először rúgja össze a port az elmúlt hónapokban, általában kölcsönösen azzal vádolva egymást, hogy hiteltelenek és az ellenzék sikerét veszélyeztetik. Tavaly augusztus 20-án a török elnök Recep Tayyip Erdogan jött Budapestre, aminek alkalmából a Momentum sajátos plakátokat helyezett ki a fővárosban, ezekről mondta azt Ungár, hogy az egész ellenzéki politika hitelét veszélyeztetik. Később kiderült, hogy Orbán Viktor tavaly nyáron Ungár nővérének adriai villájában nyaralt, amiért többen korrupcióval vádoltá meg az LMP társelnökét – köztük a Momentum is, ami szerint Ungár egyszerűen ostobának nézi az embereket. Idén januárban, amikor még nem is volt hivatalos az indulás, a Momentum már azt hirdette, hogy (az azóta LMP-s támogatással főpolgármester-jelöltté előlépő) Vitézy Dávid Ungár Péter és Orbán Viktor közös jelöltje, az LMP-s politikus pedig óvva intett mindenkit attól, hogy bedőljön Donáth Anna pártjának.

Kapcsolódó
Momentum: Vitézy Dávid Ungár Péter és Orbán Viktor közös jelöltje
Sajtóbeszélgetést tartott a Momentum, ahol az új elnökség elmondta, hogy állnak a választások előtt, hol lesznek még előválasztások, és mit gondolnak, miről szól az EP-választás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik