Közélet

Kiderül, mit tud a KDNP a Fidesz nélkül

Budapest XIII. kerületében önkormányzati képviselőt választanak ma, a 10. számú egyéni választókerületben azért kell időközi voksolást tartani, mert júniusban elhunyt Bodorné Farkas Zsuzsánna, aki tavaly októberben az MSZP és a XIII. kerületi Lokálpatrióták Egyesülete támogatásában nyert mandátumot a körzetben.

A kerület régi balos fellegvár, a jobboldal itt legutóbb 2006-ban tudott egyéni körzetet nyerni, de azt sem önerőből, mert a sikerükhöz az is kellett, hogy az akkor még létező SZDSZ nem az MSZP-vel, hanem önállóan indult, ami megosztotta a balos szavazókat. Tavaly ősszel a Fidesz csúnyán kikapott a választókerületben, az MSZP és a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete (LPE13) közös jelöltje 1377 szavazatot kapott, a Fidesz indulója 727-et.

A szocik a győztes felálláson nem változtattak, megint az LPE13-al indulnak közösen, a jelöltjük Varga Zsanett, indul még a Jobbik, a PM, az Együtt, az LMP, a Magyar Liberális Párt és a Magyar Munkáspárt is,

de a Fidesz nem. Ugyanis a KDNP indít önálló jelöltet, aminek a magyarázata az lehet, hogy mivel a bukás szinte garantált, a Fidesz el akarja kerülni azt, hogy megint azzal legyen tele a sajtó, hogy elveszítettek egy időközit. Így inkább nem indulnak.

Ciki lenne már még egy bukta, így a KDNP-t hagyják égni. Ami viszont azért érdekes, mert a párt helyi szervezetét tavaly ősszel oszlatták fel, magyarázták kerületi balos aktivisták.

Angyalföldet 1994 óta vezeti az MSZP-s Tóth József, aki még 2010-ben és 2014-ben is hozta az önkormányzati választást, akkor, amikor szinte mindenhol a Fidesz nyert. Most is nekik áll a zászló, a szoci jelölt erősen Tóth-központú kampányt tolt. „Az ő neve itt egyet jelent a sikerrel”, magyarázták.

A szavazásnak két érdekessége is van. Az egyik a már említett KDNP-magány. Kiderül, hogy a választók mennyire tudják a Fideszhez és a kormányzáshoz kapcsolni a törpepártot,

másrészt kapnak egy kis visszajelzést a baloldal szereplői is, hogy hol tartanak, ugyanis külön indul a DK-t leszámítva mindenki elindul, külön-külön.

A nyitóképen Tóth József szocialista polgármester, még 2014-ben, az önkormányzati választások idején. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik