Businessman analyzing business data and using calculator
Üzleti tippek

Vigyázzon, a NAV minősíti, hogy milyen adózó

24.hu
24.hu

2016. 01. 19. 14:00

Még nem késő érdemi lépéseket tenni a „megbízható” státusz elérésért.
Korábban a témában:

2016. január 1-jétől újdonságként került be az adózás rendjéről szóló törvénybe a megbízható adózói státusz – hívja fel a vállalkozások figyelmét a Mazars.

Az első minősítést az adóhatóság automatikusan az adózó előélete és az első negyedéves adatai alapján végzi majd el.

A könyvvizsgáló és tanácsadó cég szakértői szerint a megbízható adózói státusz megszerzése számos gyakorlati előnnyel jár, ezért érdemes mindent megtenni a pozitív NAV-minősítés eléréséért.

Az előnyök közül kiemelkedik például a megbízható adózók esetében kiszabható adóbírság és a mulasztási bírság felső határa, amely az általános szabályok szerint kiszabható összeg felére csökken. De ugyancsak jelentős könnyebbséget jelenthet az ellenőrzések hosszát 180 napban maximáló kedvezmény, amelyet még a kapcsolódó vizsgálatokkal és a felettes szervek általi hosszabbítással sem léphet túl a NAV – hangsúlyozta Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere.

A szakértő hozzátette: a likviditási nehézségeket is könnyebben vészelhetik át azok, akik pozitív státuszba kerülnek, hiszen a hatóság által nyilvántartott 10-500 ezer forint közötti tartozásra évente egy alkalommal automatikus pótlékmentes részletfizetés kérhető.

Áfakedvezmények

Cash-flow szempontból még jelentősebb az a kedvezmény, ami azonban csak 2017. január 1-jétől működik, hogy a megbízható adózók áfakiutalás iránti kérelmét az adóhatóság 45 napon belül, 2018. január 1-jétől pedig 30 napon belül teljesíti – szemben a jelenlegi 75 napos határidővel.

A megbízható adózók a hibáikat is más feltételekkel korrigálhatják: bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása vagy hibás teljesítése esetén a megbízható adózót a NAV mulasztási bírság kiszabása nélkül, határidő kitűzésével szólítja fel a kötelezettség teljesítésére vagy a hiba javítására. Ez utóbbi alól – még az ő esetükben is – kivétel a foglalkoztatotti bejelentés és az EKAER-bejelentés elmulasztása.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.