Üzleti tippek

Vészhelyzetben is segít az életmentő alkalmazás

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2015. 07. 30. 12:58

A közbiztonság javításában – technológiai oldalról – egyre fontosabb szerephez juthatnak a közösségi internetes megoldások. Ezt szorgalmazza a Helpynet magyar fejlesztés is, amelyet már több hazai önkormányzat is bevezetett.

A Helpynet alkalmazást bárki ingyenesen használhatja. A mobil applikáció az Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokra tölthető le. Az internetes programon keresztül a felhasználó egy gombnyomással jelezheti, ha azonnali segítségre van szüksége.

A regisztrációs felületen a lakcím és a segítő családtagok, ismerősök megadása mellett az is rögzíthető (az egészségügyi riasztásokhoz), hogy milyen a felhasználó vércsoportja, van-e gyógyszerérzékenysége vagy krónikus betegsége. De beállíthatóak a veszélyesebb utcák és pontok, illetve a programon keresztül is bejelenthetőek a gyanús események.

Az app a szülőknek is fontos lehet, hiszen baj esetén a gyermekük nekik is küldhet jelzést – a GPS-koordinátákkal együtt. Ugyanígy idős szülők vagy szomszédok esetében is távsegítséget biztosíthat a megoldás.

Az innovációs verseny élmezőnyében

A fejlesztés idén részt vett az Invitel InnoMax-pályázaton, és a kisvállalati kategóriában második helyezést ért el. Az Invitel 6 évvel ezelőtt azzal a céllal hozta létre az InnoMax Díjat, hogy támogassa a hazai vállalkozások innovációs törekvéseit és felhívja a figyelmet a magyarországi fejlesztésekre. A 2015-ös versenyben az info- és telekommunikációs vállalat a cégeken kívül a civilszervezeteket, a fiatal alkalmazásfejlesztőket és az iskolákat is díjazta.

Gere Ferenc, a Helpynet ötletgazdája, nyugalmazott rendőr alezredes a Hír24-nek elmondta: az okostelefonos segítségkérést a programban beállított ismerősök is megkapják, de a rendszer fontos újítása, hogy vészhelyzet esetén a közelben lévő járőrök is azonnal értesülnek a bejelentésről. A szakember hozzátette: 2013-ban kezdte el a fejlesztés kidolgozását. Az ötletet az adta, hogy szerinte a jelenlegi riasztási rendszert a technológia segítségével ma már jóval gyorsabbá és hatékonyabbá lehetne tenni.

Helpynet (Array) A mostani gyakorlat, hogy a segélykérő hívásokat központi számon fogadják, a bejelentést sok esetben továbbítják egy másik szervezethez, majd ezt követően értesülnek a riasztásról a helyszín közelében lévő járőrök, polgárőrök – akik könnyen előfordulhat, hogy a bejelentés idején éppen távolodtak a segítségkérőtől. Az intézkedő járőrök megérkezéséig így súlyos percek, tíz percek telhetnek el, ennyi idő alatt nagyobb bűncselekmények is elkövethetőek, és akár életek is múlhatnak a minél gyorsabb riasztáson.

A Helpynet rendszeréhez néhány hónapja csatlakozhatnak az önkormányzatok, eddig 15-20 település döntött a bevezetéséről. A programot a helyhatóságok ingyenesen kipróbálhatják, jelenleg több nagyobb városban és budapesti kerületekben is tesztelik a fejlesztést. „A bevezetés után szinte mindig az a tapasztalat, hogy gyors és hatékony rendszerhez jutott a település, amellyel az ott élők biztonságérzetét növelhetik és visszaszoríthatják a területükön a bűnözést” – összegezte Gere Ferenc.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.