Üzleti tippek

Könnyebbé válhat az elkóborolt vagy ellopott állatok megtalálása

Az autós navigáció és a járműkövető GPS-ek már régóta beépültek a napjainkba, de a technológia további – kevésbé szokványos – területeken is kamatoztatható. Ilyen például a haszonállattartás és a vadállatkövetés.

Idén ötödik alkalommal osztották ki az Invitel innovációs díjait, és ahogy már évek óta, most is külön díjazták a jövő fejlesztőit is. A diákoknak, hallgatóknak, illetve 30 év alatti fiataloknak szóló InnoApps Díjat két kategóriában adták át.

A munkához, tanuláshoz kapcsolódó „Ne szórakozz” kategóriában az eMotion elnevezésű tehénkövető GPS nyert. A díjazottak Csipak Levente és Kiss Tamás, mindketten középiskolás diákok.

Kiss Tamás az ötlet kapcsán elmondta: évekkel ezelőtt olvastak egy 2000-es évek elején készült cikket, amelyben azt vizualizálták, hogy a jövőben már nem kell a haszonállatokra vigyázni, és a gazdák már számítógépről is követhetik az állatokat. Sőt, az akkori „jóslat” szerint a technológia azt is lehetővé teszi, hogy bizonyos vizsgálatok miatt az állatorvosnak ne kelljen házhoz mennie, hanem szintén távolról is rá tudjon nézni a jószágokra.


Forrás: Northphoto

Ilyen lesz a modern állattartás

A fejlesztésük célja, hogy könnyebbé, korszerűbbé tegyék a házi- és haszonállatok nyomon követését, őrzését. A speciális nyomkövető az elkóborolt, ellopott állatok megtalálásában, illetve a hasonló helyzetek megelőzésében is segíthet.

Az InnoApps Díjat nyert ötlet jelenleg fejlesztés alatt áll. A működtetéshez egy internetképes SIM-kártyát kell az eszközbe helyezni, amely segíti a szerverrel való kommunikációt, és valós idejű adatokat továbbít. A tervek szerint a tehénpásztor-GPS az állatok mozgását térképen is követné, és ha a megadott területről kimennének a jószágok, akkor smst küldene a gazdának.

A fiatal fejlesztők célja, hogy minél kisebb hardvert hozzanak létre, amely akár az állat nyakörvére is felszerelhető legyen. További tervük, hogy az innováció, ne csak a haszonállatok, hanem a vadállatok követését, megfigyelését is lehetővé tegye. Ez például akkor segíthet, amikor a sérült, befogott vadállatokat gyógyítás után szabadon engedik.

Olvassa el cikksorozatunk előző részeit is!

Az Invitel 5 éve támogatja az innovatív cégeket

Amerikából is érdeklődnek a magyar videotolmács iránt

Áttörés jöhet az eltűnt gyermekek internetes keresésében

Magyar fejlesztéssel juthat át a spamszűrőn

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik