Üzleti tippek

Az ünnepi teendőkhöz az adózást is írja fel!

A 2013-as adóév végéhez közeledve zsúfolt hetek várnak a vállalkozásokra. Ráadásul több jelentős törvényi változás lép életbe 2014. január 1-jén.

Érdemes tehát mielőbb átgondolni a legfontosabb adózási feladatokat. Továbbá feltérképezni és végrehajtani a főbb adónemekben még elvégezhető ésszerűsítési lépéseket. Az időben megkezdett felkészülés nemcsak a decemberi, hanem a május végi bevallási időszakban is jól jöhet.

A 2014-re vonatkozó rendelkezések és az adókedvezmények pontos ismerete ráadásul nemcsak a folyamatosan szigorodó NAV-vizsgálatok miatt fontos, hanem a spórolásban is segít. A törvény által biztosított adóelőnyök kihasználása ugyanis jelentősen ésszerűsítheti az adóterhelést. Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere elmondta: a társasági adózás területe idén is kínál ilyen egyszerűsítési lehetőségeket.

Még több adózás

Tipp: Nézzék át, hogy kihasználták-e az összes adóalap-csökkentési lehetőséget! Idetartoznak a behajthatatlan követelések elszámolásában rejlő adóelőnyök vagy kedvezőbb amortizációs kulcsok alkalmazása egyes eszközcsoportok esetében.

Természetesen cégenként eltérő a felsorolt kedvezmények alkalmazásának ésszerűsége, de például a nagyobb beruházást tervezők fejlesztési tartalék képzésével érhetnek el jelentős adóalap-csökkentést. Ennek mértéke idén akár 50 százalékos adózás előtti eredménynek megfelelő mérséklés is lehet.

Fontos tudni, hogy lehetőség van a K+F tevékenység minősítésére is a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. Az erről szóló határozatot pedig az adóhatóságnak kötelező elfogadnia.

Tipp: A minősítést csak a projekt megkezdése előtt lehet kérni, így az adóbevallás benyújtása előtt meg kell hozni az erre vonatkozó döntést.

„Látványos” kedvezmények

Az adócsökkentési megoldások között továbbra is népszerűek a támogatással összefüggő lehetőségek. A látvány-csapatsport, filmalkotás vagy előadó-művészeti szervezet támogatásával ugyanis további adókedvezményhez juthatnak a cégek.

Tipp: Év végéig jobban megéri filmalkotást vagy előadó-művészetet támogatni. Ennek oka, hogy a látványsportnál év közben bevezetett 75 százalékos kiegészítő támogatási kötelezettség a másik két területnél csak 2014-től lesz kötelező.

Többletjuttatások

A vállalkozások számára a személyi jövedelemadót érintő változások is feladatokkal járhatnak. Mielőbb döntést kell hozniuk például azzal kapcsolatban, hogy milyen formában biztosítanak többletjuttatást jövőre a munkavállalóknak (amennyiben erre lehetőségük nyílik).

Tipp: Érdemes végiggondolni a munkáltatói lakáscélú támogatás, a biztosítás vagy más adómentes juttatások előnyeit. Továbbá azt is meg kell nézni, hogy a családi kedvezményt minden alkalmazottnál teljes mértékben figyelembe vették-e, vagy minden lehetséges szociális hozzájárulási kedvezményt kihasználtak-e.

Munka – határok nélkül

Ha a vállalkozást érinti, akkor kiemelt figyelmet kell fordítani arra is, hogy a külföldi munkavégzésre küldött munkavállalók, vagy a belföldre (akár rövid távra) érkező külföldiek jövedelménél az adókat és járulékokat helyesen számolták-e el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik