Gazdaság

Nyomoznak az ezermilliárdos áfacsalás ügyében

nav (nav)
nav (nav)

Összegyűlt a vizsgáló bizottság kezdeményezéséhez szükséges 78 aláírás is.

A Népszabadság értesülése szerint hétfőn a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hivatali visszaélés gyanújával elrendelte a nyomozást Horváth András feljelentése nyomán a Fővárosi Főügyészség által november 13-án elrendelt feljelentéskiegészítés alapján.

Az eljárás lefolytatására a főügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályát jelölte ki. Majd az országos rendőr-főkapitány 2013. november 27-én a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta az ügyet – közölte szerdán az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az MTI-nek megerősítve a Népszabadság információját.

Harc a vizsgálóbizottságért

Összejött az a 78 aláírás, amelyre az állami adóhatóság 2002 és 2013 közötti, kiemelt adózókkal kapcsolatos gyakorlatát vizsgáló bizottság létrehozásának kezdeményezéséhez volt szükség. Az erről szóló határozati javaslatot Ángyán József független és Schiffer András LMP-s képviselő nyújtotta be.

Indítványukat országgyűlési határozati javaslatként nyújtották be, de ez még nem jelenti azt, hogy automatikusan létre is jön a szervezet. A Fidesznek számos lehetősége van arra, hogy késleltesse az ügyet vagy valamelyik fázisban leszavazza azt – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke hétfőn.

Fejlemények

Az aláírásgyűjtő lapokat az LMP-sek mellett, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusai, illetve a független Szili Katalin, Ángyán József, Ivády Gábor, Molnár Oszkár és Endrésik Zsolt írták alá.

Horváth András, az adóhatóság volt munkatársa a közelmúltban azzal lépett a nyilvánosság elé, hogy szerinte a nagyobb cégek évi több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is asszisztál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik