Üzleti tippek

Üzleti tipp: hogyan éljük túl 2014-et?

Idén már csaknem 31 ezer cég szűnt meg. A Reconcept tanácsadó cég szerint a talpon maradóknak jövőre több esélyük lesz a túlélésre.

Várhatóan 2014 is nehéz éve lesz a magyar vállalkozásoknak, legalábbis ezt vetíti előre a cégmegszűnések trendje. Az Opten legfrissebb elemzése szerint eddig nagyjából 31 ezer vállalkozás szűnt meg idén, ezzel megdőlt a 2010-es negatív rekord. Amíg tavaly 26 ezer vállalkozás szűnt meg, idén 35 ezernél is több lehet ez a szám.

A megszűnések eddig leginkább a válság által sújtott iparágakat érintették. „Ingatlanpiac, szállodaipar, autókereskedelem, logisztika és fuvarozás, valamint pénzügyi szolgáltatások és építőipar” – sorolta azokat az ágazatokat Pilhál Zsolt, a Reconcept Kft. ügyvezető partnere, amelyek képviselői a leggyakrabban megkeresik cégét pénzügyeik átalakításával és működésük reorganizálásával kapcsolatban.

Adózás

A bajban lévők egyik közös jellemzője, hogy drámaian visszaesett kereslettel és forgalomcsökkenéssel küzdenek. Továbbá jelentős finanszírozási tőkeáttétel jellemzi őket, ami a banki hitelezésnél jelent problémát. (A finanszírozási tőkeáttétel a kötelezettségállomány mérlegfőösszeghez mért nagysága.)

„A bankok ugyanis Magyarországon jellemzően csökkentik a kockázatvállalásukat, mert csak veszteségesen tudnak működni. Így nincs elég forrásuk, hogy finanszírozni tudják a kockázatos hiteleik mögé képzendő tartalékokat. Ennek a folyamatnak a vesztesei éppen azok az ágazatok, amelyek természetüknél fogva nagy hitelállománnyal működnek” – magyarázta az okokat a szakértő.

A cégvezető szerint a bajban lévő társaságoknak jövőre több esélyük van a túlélésre, mint 2-3 évvel ezelőtt. Ebben segíthetnek például a kedvezőbb makrogazdasági mutatók. (A legutóbbi, harmadik negyedéves GDP-adat 1,8 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest.) Az azonban nem biztos, hogy a válságnak kitett vállalkozások a túlélésen kívül nyerni is tudnak a növekedésen.


Forrás: Northphoto

4 tipp a túléléshez

Ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalkozások átvészeljék a válságos esztendőket, általános, szemléletbeli változások is szükségesek a vállalati pénzügyekben.

Alaposabb pénzügyi tervezés

Ennek része lehet a bevételi és költségoldali tényezők gördülő üzleti tervezése. Egy másik lehetőség: a cégek jelentős hányada egyáltalán nem rendelkezik kontrollingrendszerrel, ennek kiépítése és üzemeltetése fontos lépés lenne.

Körültekintőbb kockázatvállalás

Érdemes részletes elemzést készíteni a következő területeken: melyik partnernek értékesít a vállalkozás halasztott fizetéssel, milyen üzleti szerződést köt meg, milyen hosszabb távú elköteleződést vállal, milyen fejlesztésekbe kezd.

Céges körkép

Hatékonyabb kockázatkezelés

Minden társaságnak kezelnie kell a kintlévőségeit és a jogi ügyeit. A kockázatvállalási elveik megvalósítását folyamatos mérésekkel, tesztekkel kell ellenőrizni.

Az üzleti kockázatok menedzselésén túl fontos kérdés a piaci (kamatszint, alapanyagok ára, devizaárfolyamok stb.) és a működési (vagyoni és felelősségi káresemények, csalás stb.) kockázatok kezelése is.

Káosz helyett…

A Reconcept szakértői sokszor azt tapasztalják, hogy a cégek nem gondolták végig a szolgáltatásaik és termékeik teljes előállítási és értékesítési folyamatát (az innovációtól a garanciális kötelezettségek kezeléséig). Márpedig a valódi értékteremtéshez nélkülözhetetlen a tervezés és a vevői igények felmérése. Továbbá az ügyfélkezelésre is érdemes még több figyelmet fordítani, hiszen a közösségi média világában villámgyorsan terjednek a hírek. Emiatt is a hagyományos ügykezelési protokollok ma már kevésnek bizonyulhatnak.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.