Üzleti tippek

Adózás: ezekre figyeljenek év végén a vállalkozások

A határidőknek nagy jelentősége van, hiszen sok esetben jogvesztőek, illetve mulasztás esetében komoly bírsággal kell számolni.

Társasági adó: kalkuláció és feltöltés

Célszerű már a feltöltési kötelezettség kalkulálásakor végiggondolni, hogy az idei évben hogyan tudja a vállalkozás csökkenteni az adókötelezettségét: milyen adóalap-csökkentő tételek alkalmazására, milyen adókedvezmény igénybevételére van mód a társasági adóban. Idetartozhat például a fejlesztési adókedvezmény, vagy ha lesz ilyen a cégnél, akkor a hosszú lejáratú kötelezettségek átértékelésének árfolyamnyeresége. Ezekkel már a feltöltéskor is lehet számolni – összegzik hírlevelükben a Mazars tanácsadó cég szakértői.

Határidők

Adózási szempontból kiemelt dátum december 20., de emellett december 31-ét és 2014. január 15-ét is fontos “kőbe vésni” a céges naptárban. A határidőkről, az adónemekről, a tennivalókról és a nyomtatványszámokról a részletes táblázatot itt nézheti meg.

K+F

Egyes adóalap csökkentő tételek tartalma évről évre is változhat, így fontos, hogy ne rutinból járjanak el. Példaként hozható a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos változás, amire sokan nem figyeltek fel. 2012-től ugyanis saját tevékenységi körben végzettnek minősülhet, és így adóalap csökkentésre jogosíthat olyan K+F tevékenység is, amelyben a társaság csak finanszírozóként vesz részt, de saját munkavállalóval vagy eszközzel nem.

Fontos, hogy az elhatárolt veszteséggel maximum 50 százalékig lehet az adóalapot csökkenteni.

Mulasztási bírság, árfolyamnyereség

Fontos adózási határidő jön!

A tanácsadók arra is felhívják a figyelmet, hogy a jövő évi adócsomag kihirdetését követő naptól (2013. november 30-tól) hatályos az adózás rendjéről szóló törvény következő rendelkezése. Eszerint a nem megfelelő mértékű feltöltés miatti 20 százalék mulasztási bírság alapjának számításakor figyelmen kívül kell hagyni a december 20. és a mérlegfordulónap közötti – árfolyamkülönbözet miatti adóalapot képző – árfolyamnyereségeket.

Ez tehát azt jelenti, hogy már az idei feltöltésnél sem kell előre megbecsülni az év végi árfolyamot, és emiatt esetleg túltölteni, hanem tényszerűen a december 20-i árfolyammal számolhatnak a feltöltés kalkulálásakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik