Üzleti tippek

A megszokásra is ráfizethetnek a cégek

A bevált folyamatokat nem szívesen bolygatják meg a vállalkozások, pedig meglepetésszerűen ezeknél is lehet tér a költségcsökkentésre. Például érdemes a saját informatikai rendszert is felülvizsgálni, mert az IT-felhők világában könnyen akadhatnak lefaragható költségek.

A válság a vitathatatlan nehézségek mellett előrelépést is hozott. A pénzszűke és a kereslet visszaesése miatt azok a vállalkozások is újragondolták a működésüket és a belső folyamataikat, amelyek korábban ezzel nem vagy csak felületesen törődtek. Zsembery György, az Invitel vezérigazgató-helyettese szerint az informatikai kiszervezéseknél is érzékelhető a paradigmaváltás.

InnoMax Díj 4.0
Idén negyedik alkalommal hirdette meg az Invitel az InnoMax Díjat. 2013. február 25-ig nevezhetnek a kkv-k és a nagyvállalatok is. További részleteket itt olvashat.

Azt már jóval korábban, lassan már két évtizede is felismerték a társaságok, hogy a könyvelés külső szakértőre is rábízható, vagy az irodaépítés is mellőzhető, és nagyobb beruházások helyett kifizetődőbb és kiszámíthatóbb megoldás az irodabérlés. „Az informatikában ilyen szempontból váratott magára a fordulat. Számos cégnél találkozunk azzal a szemlélettel, hogy azt tartják ideálisnak, ha mindig rálátnak a szerverparkjukra, és a gépek ott vannak a közelükben. Abba már nem mindenki gondol bele, hogy a szerverek hűtése, karbantartása, biztonsági védelme, és maga az ügyelet is pluszmunka és további költség. Természetesen nem azt mondjuk, hogy minden vállalkozásnál az előfizethető informatika a megoldás, de egyre több cég ismeri fel, hogy a túléléshez érdemes arra a területre koncentrálniuk, amellyel értéket teremtenek. Így például egy kereskedelmi vállalkozásnál az elsődleges feladat az értékesítés. Bár az IT ehhez a hátteret adja, de esetükben éppen ez az a terület, amelyet külső szakértőre bízhatnak” – tette hozzá Zsembery György.

Az Invitel becslései szerint az informatika részleges kiszervezésével a vállalkozások az eddigi költségeik 5-10 százalékát takaríthatják meg, a teljes IT-outsourcingnál ez az arány elérheti a 15-20 százalékot is.

Beruházás helyett bérlés

A gazdasági nehézségek közepette a kkv-k többnyire a napi gondokkal küzdenek, és a nagyobb beruházásokat évek óta halogatják. Ez viszont az IT-fejlesztések esetében hatványozottan visszaüt, hiszen mindezzel a versenypozíciójukat is rombolják. A felhőalapú megoldások, a szerverbérlés és a szerverparkok éppen ezt az ellentmondást hidalják át. A vállalkozások levehetik a listájukról a költséges beruházásokat, mégis a legmodernebb technikát használhatják, mindezt nagyobb kiadások nélkül, tervezhető, havi díjas konstrukcióban.

Az Invitel vezérigazgató-helyettese ugyanakkor nem vitatja, hogy az IT-outsourcing bizalmi kérdés is. „Az, hogy egy üzleti partner igazán megbízható, nem akkor derül ki, amikor minden gördülékenyen halad, hanem akkor, amikor leállások vannak. A cégeknek ekkor a legfontosabb, hogy perceken belül vagy minél előbb működjenek a gépeik, a gyártósorok, a hűtők vagy a pénztárgépek. Ha az ilyen éles helyzetekben jól vizsgázik az üzleti együttműködés, akkor már tovább lehet lépni, és a szerverelhelyezéstől el lehet jutni akár a teljes virtualizációig. Az Invitel javaslata éppen az, hogy apró lépésekben kóstoljanak bele a kkv-k a kiszervezésbe és az előfizethető informatikába, így először például a dokumentum- vagy számlakezelést vegyék ki a saját feladataik közül, és ha ez bevált, akkor már jöhetnek az egyre komplexebb területek, vagy akár a teljes szerverpark adatcenterbe való költöztetése is – összegezte a vezérigazgató-helyettes.

Az Invitel vezérigazgató-helyettesét a Gazdasági Rádió Nap vendége műsorában Lakatos László először a cég beruházásairól kérdezte. A beszélgetés hossza: 14 perc

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik