Üzleti tippek

Csúnyán ráfizethet a (le)fagyásveszélyre

A negyedéves zárásnál vagy a pályázati határidő előtt nemcsak a kollégákra, hanem a céges informatikára is nagy teher hárul. Az adatvesztés viszont nagyobb beruházás nélkül ekkor is kivédhető.

A jelenlegi gazdasági helyzetben nincs pénz IT-fejlesztésekre – gyakori válasz arra a kérdésre, hogy miért nem a legkorszerűbb informatikával dolgoznak a cégek. Marton László, az Invitel ICT üzletfejlesztési igazgatója szerint kedvező trend a kisebb vállalkozásoknak is, hogy az IT-beruházás egyre kevésbé pénz kérdése. Az informatikai outsourcing esetében ugyanis a szolgáltató vállalja a költséges beruházásokat, a megrendelő pedig jóval alacsonyabb és előre tervezhető kiadásokkal használhatja mindezt.

IT-outsourcing lépésről lépésre

Ha a vállalkozásnál a szoftverrel vannak gondok, akkor a Magyarországon is egyre ismertebb felhőszolgáltatásban érdemes gondolkodni, hardveres problémáknál pedig a szerverbérlés lehet az egyik járható út – javasolja a szakértő. A felhőszolgáltatás lényege, hogy a saját eszközök helyett az adatokat egy másik fél által üzemeltetett központi, külső eszközökön tárolják.

Marton László szerint az IT-outsourcing esetében is a fokozatosság a célravezető. Vannak olyan vállalatok, amely először például csak az adatmentést bérlik, majd a saját szervereiket biztonságos szerverparkokban helyezik el, továbblépésként pedig már nem a saját gépeikkel dolgoznak, hanem a szervereket is bérlik.

Felhő a Marson

A nemzetközi óriáscégek és állami hivatalok is nyitnak a felhőszolgáltatások felé. A NASA például a Mars-kutatáshoz használ felhőalapú webszolgáltatást, amely rögzíti és tárolja a képeket, illetve a metaadatokat. A legnagyobb elektronikus tőzsde, a NASDAQ is hasonlóan működik, és napi félmillió(!) fájlt töltenek fel folyamatosan a virtuális szerverekre. Az Unilever szintén ezt a megoldást választotta a kutatási és fejlesztési projektjeikhez.

IT szabadon

A cloud computing előnye a beruházás megspórolása mellett, hogy korlátlan elérést és 99,9 százalékos rendelkezésre állást biztosít, továbbá skálázható. Ez utóbbi alapján a bérelt rendszer mindig annyit ad, amennyire éppen szükség van.

Pizza helyett már szervert is rendelhetünk
A kkv-k számára fejlesztett webalapú szolgáltatással percek alatt bővíthető a szerverkapacitás.

A felhőszolgáltatás azt is lehetővé teszi, hogy a cég csak annyit fizessen, amennyit használ: saját rendszereknél ez nem oldható meg, mivel azokat többnyire a szükséges maximális kapacitásra tervezik.

A felhők olyan biztonsági rendszerrel működnek, amely beruházásként szintén nagy falat lenne a kkv-knak. A mai mobil világban pedig kifejezetten jól jön, hogy az eszközöktől függetlenül bárhonnan elérhetőek az adatok, és azok egyszerűen és gyorsan szinkronizálhatóak az irodai vagy akár az otthoni gépeken is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik