Üzleti tippek

Pizza helyett már szervert is rendelhetünk

A kkv-k számára fejlesztett webalapú szolgáltatással percek alatt bővíthető a szerverkapacitás.

Az informatikai rendszer korszerűsítése vagy modernizálása ma már elsősorban nem pénz, hanem sokkal inkább szemlélet kérdése. Az Invitel felhőalapú technológiájával például beruházás nélkül, gyorsan, fix havi díj fejében juthatnak biztonságos szerverekhez és szoftverekhez a cégek, és még az üzemeltetésre, hűtésre és karbantartásra sem kell költeniük. Az InviCloud teljesen egyedülálló szerverszolgáltatásnak számít a hazai piacon.

„Az igazi felhőóriások már régóta itt vannak közöttünk, és tudunk róla vagy sem, de naponta használjuk ezeket. Ilyen szolgáltatás például a Gmail, a YouTube, a Facebook vagy a Dropbox. Az InviCloud – még ha nem is számíthat több milliós felhasználói bázisra – úgy gondoljuk, hogy sikeres lesz, mégpedig elsősorban a kkv-k körében. Ezzel a szolgáltatással olyan könnyen juthatnak a vállalkozások új szerverekhez, mintha csak pizzát rendelnének az interneten. Mindehhez pedig magyar nyelvű környezet és helpdesk is jár” – összegezte Zsembery György, az Invitel vezérigazgató-helyettese.

Az Invitel úgy látja, hogy a jövőben a cégek IT-rendszere mind hasonló elven fog működni. Például többségben lesznek a havi díjért igénybe vehető szerverszolgáltatások is. Ezek előnye, hogy rendkívül jól skálázhatóak, és a kapacitás bármikor (a megrendelésektől, éves zárástól stb. függően) szinte egy kattintással növelhető vagy csökkenthető akár időszakosan is, így a megrendelő csak annyit fizet, amennyit valóban használ.

A NASA-nak már bevált
Miközben a NASA már a Mars-kutatáshoz is használ felhőalapú webes szolgáltatásokat, egy nemrégen készült kutatásból az derült ki, hogy az amerikaiak 51 százaléka szerint az IT-felhő működését a rossz időjárás is befolyásolhatja. A megkérdezettek több mint fele gondolja úgy, hogy nem használt még felhőalapú megoldást, miközben e csoport 95 százaléka valójában már régóta felhasználója az ilyen programoknak.

Magyarországon sem más a helyzet, ezért a tájékoztatásnak kiemelt szerepe van. Zsembery György szerint fontos, hogy a vállalatok üzleti vezetői is megértsék a felhőben, illetve az előfizethető informatikai megoldásokban rejlő előnyöket. Egyrészt azért, mert ezek a rugalmas, egyénre szabott, magas színvonalú infokommunikációs szolgáltatások jelentik a jövőben a versenyképességet, másrészt pedig sokat spórolhatnak egy-egy ilyen megoldással. (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik