Üzleti tippek

Az utolsó pillanatban sem tudott dönteni az ORTT

A díjfizetési határidő előtti utolsó ülésén sem döntött a médiahatóság a két országos kereskedelmi televízió koncessziósdíj-csökkentésről - értesült testületi tagoktól a csütörtöki tanácskozás után az MTI.

A Majtényi László elnök távollétében az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ülését levezető Tirts Tamás KDNP-delegált az MTI-nek elmondta: több, az ügyben érkezett anyag sürgőséggel tárgyalása sem kapta meg a szükséges – kétharmados – támogatást.

Az MTI érdeklődésére Tirts Tamás ezek között említette Cselényi Lászlónak, a Duna TV elnökének levelét, amely szerint – giccs-bírságként – nemhogy csökkenteni, inkább negyedével emelni kellene az RTL Klub és a TV2 műsorszolgáltatási díját.

Gyuricza Péter (MSZP) közlése szerint az ügy érdemi elbírálása szempontjában lényegtelenek voltak ezek az anyagok, így döntést hozhattak volna a kérdésben. Ladvánszky György (MSZP) és Tímár János (SZDSZ) ORTT-tagokkal közös közleményében a médiatörvénnyel és a demokrácia alapvető szabályaival ellentétesnek, önkényesnek és obstrukciónak nevezte a levezető elnök eljárását,

“Sajnálatosnak tartjuk, hogy az ORTT testületi tagja felelős döntés helyett törvénytelen eszközökkel akadályozta az érdemi munkát, és ezzel veszélyezteti a testületet, hogy törvényi kötelezettségeinek eleget tehessen” – írták, és megjegyezték: “látva és érezve a díjcsökkentés által kiváltott szakmai és nem szakmai ellenérzéseket, az az álláspontunk, hogy a jelenlegi médiapolitikai környezetben ilyen döntést nem lehet meghozni”.

A két országos kereskedelmi csatorna immáron harmadszor kérte – évi 1,8-1,9 milliárd forintos – műsorszolgáltatási díjának csökkentését. Mindeddig napirenden volt a díj felezését kezdeményező, Ladvánszky György által jegyzett indítvány, míg Tímár János a múlt heti ülésen visszavonta a teljes díjrendszert átszabó döntését; ennek eredményeként az RTL Klubnak egy és egynegyed milliárd, a TV2-nek mintegy 930 millió forintot kellene évente fizetnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik