Üzleti tippek

Május végén kerül a parlament elé az adócsomag

A kormány május végén benyújtja be az Országgyűlésnek a 2010-re vonatkozó adótörvényeket - mondta Kiss Péter, a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter az ATV reggeli műsorában.

A kormány május 20-a környékén tűzi napirendre az adócsomagot, és még május vége előtt benyújtja a parlamentnek – közölte a szocialista politikus a Reggeli jam című műsorban.

Kiss Péter szerint a törvénycsomag 2010-től kezdve nagyon jelentős átrendezést hoz, az élőmunka terheit jelentősen mérsékli. Jelentősen, „drámai mértékben” csökkenteni kívánják az összesített adóterhelést, vagyis javítani azt a mutatót, hogy egyforintnyi bérhez mennyi teher járul. Ez az úgynevezett adóék jelenleg az 50 százalékos mértéket is meghaladja, az átlagbérnél a 70 százalékos mértéket is eléri.

A személyijövedelemadó-rendszerben való változás azt is jelenti, hogy az ingatlanadózás bevezetésével a terhek egy részét átcsoportosítják: aki tehetősebb, vállaljon többet – vélekedett Kiss. A törvénytervezetnek most zajlik az előkészítése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik