Üzleti tippek

Hetilapot venne a Pannon Lapok Társasága

A megyei napilapjai által lefedett nyugat-magyarországi területen bővíti kínálatát a Pannon Lapok Társasága (PLT). Cégszinten hétszázalékos árbevétel-bővüléssel számol az idei üzleti terv - nyilatkozta az MTI-nek Kázmér Judit stratégiai ügyvezető igazgató.

“Most elsősorban hetilap, hirdetési újság vásárlása iránt érdeklődünk, és pénzt, paripát, fegyvert nem kímélve fejlesztjük online portfoliónkat, de nincsen olyan terjeszkedési irány, amelyet egy ésszerűnek látszó terv alapján ne gondolnánk végig” – mondta Kázmér Judit. A németországi tulajdonos érdeklődik minden olyan vásárlás iránt, amely a nyomtatott piachoz vagy korábbi tevékenységei – például a rádiós, televíziós piac – valamelyikéhez kötődik.

“Még a rádiós szektorra sem mondanék elsőre nemet, de megkönnyítené a döntésünket, ha megszületne egy jó médiaörvény” – tette hozzá. A stratégiai ügyvezető igazgató emlékeztetett arra: a tulajdonos német Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ)-csoport – a Pannon Lapok Társasága és a HVG megvásárlásán túl – mindig a PLT termelte profitból finanszírozta a további magyarországi terjeszkedéseket.

A HVG eladott példányszámának csökkenésére és a hirdetési bevételek visszaesésére vonatozó felvetésre Kázmér Judit közölte: a kiadó internetes, valamint a könyvkiadói tevékenysége “szinten tartotta a kiadó árbevételét és garantálta a tulajdonos által elvárt nyereséget”.

Válság idején az országos lapoknál valamivel kedvezőbb helyzetben vannak a megyei napilapok és a színes magazinok; az előbbiek nagy előnye a stabil olvasói kör, utóbbiaké a speciális érdeklődésű közönség – mondta a stratégiai ügyvezető igazgató, aki szerint a bevételek reálértéken tartása is “nagyon becsületes eredmény lesz” az idén. Kázmér Judit közlése szerint nagy arányú fejlődést várnak új online ágazatuktól.

A PLT egyelőre nem készül leépítésekre, mivel “eddig is megfelelően optimalizált csapattal és költségszerkezettel dolgoztunk” – jelentette ki Kázmér Judit, aki szerint az a piaci szereplő, akit váratlanul ért a válság, korábban nagyon rövidtávra tervezett.

Ugyan a PLT nem készül leépítésekre, a német tulajdonosnál mégis sor került a létszámcsökkentésre. Az Index információ szerint pedig a HVG-nél is összehúzzák a nadrágszíjat, s az idén egy hónapos kötelező fizetés nélküli szabadságra küldik a dolgozókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik