Üzleti tippek

Elbocsátások a HVG tulajdonosánál

A gazdasági válság és az ennek következtében csökkenő hirdetési piac miatt 300 munkahelyet szüntet meg a WAZ médiacsoport Németországban.

A Financial Times Deutschland információi szerint a lépés az esseni kiadó három kiadványát (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Neue Ruhr Zeitung/ Neue Rhein Zeitung, Westfälische Rundschau) érinti. A lapokat eddig 900 munkatárs készítette, tavasztól pedig egy közös szerkesztőségben vonják össze a munkát.

A WAZ a racionalizálástól 32 millió euró megspórolását várja 2009-ben. Bodo Hombach, a médiacég igazgatója azt hangsúlyozta: minden lapnak meg kell találnia a kiutat a válságból.

Miközben egyébként a hagyományos lapoknál a WAZ csökkenti a létszámot, az online üzletágban tovább erősít. A Derwesten.de nevű portál esetében például 20-ról 40-re növelik a szerkesztőségi létszámot.

A WAZ 10 európai országban van jelen. A társaság többek közt 33 napi- és 18 hetilapot ad ki. 2003-ban vásároltak 75 százalékos részesedést a HVG-ben. Másik magyarországi érdekeltsége, a Pannon Lapok Társasága adja ki a Fejér Megyei, a Dunaújvárosi és a Zalai Hírlapot, a Vas Népét, valamint a veszprémi Naplót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik