Üzleti tippek

Kétmilliárd új munkahelyekre

A most kiírt pályázatokon keresztül összesen kétmilliárd forintra pályázhatnak a munkaügyi tárcánál azok a hazai cégek, amelyek új dolgozók foglalkoztatását vállalják. Egyebek között a hozzáadott értékű tevékenységek elindítását tervezők, illetve az ország elmaradottabb térségeiben beruházásokat indítók számíthatnak pályázati forrásra – írja a Világgazdaság.

A munkahelyteremtést segítő kiírásra azok a cégek nyújthatnak be támogatási igényt, amelyek hozzáadott értékű tevékenységek elvégzésére keresnek új, főleg kvalifikált, diplomás kollégákat. A 200 milliós keretösszegre azok az információtechnológiai, pénzügyi-számviteli-üzletviteli szolgáltató, tanácsadó, telefonos ügyfélszolgálati profilú cégek pályázhatnak, amelyek új beruházást terveznek, és legalább öt új munkatárs foglalkoztatását biztosítják. Lényeges, hogy pályázni csak olyan projekttel lehet, ahol a foglalkoztatást legkésőbb július elsejével meg is kezdi a cég.

Ezen a pályázaton belül két kategóriában pályázhatnak a cégek munkahelyteremtő beruházási célú projekttel, illetve munkahelyteremtés támogatása címmel. Elriaszthatja azonban a jelentkezőket, hogy míg az első kategóriában öt, addig a másodikban legalább három évig kell foglalkoztatni az újonnan felvett munkatársakat.

Jobb a helyzet, ha kis- és középvállalkozás jut forráshoz, nekik ugyanis két évre kell vállalniuk az alkalmazást. Az újonnan foglalkoztatottak havi bérköltségének, illetve a közterhek 65 százalékához igényelhet támogatást a cég, ám ha regisztrált munkanélküli a frissen alkalmazott, akkor ez az arány 75 százalékra emelkedik.

A másik, nagyobb keretű pályázat révén 1,8 milliárd forintot oszthat szét a tárca azon cégek között, amelyek elsősorban az ország gazdasági, társadalmi és foglalkoztatási szempontból elmaradottabb térségeiben végeznek beruházást, valamint hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatását vállalják. Itt csak olyan projekttel lehet pályázni, ahol a beruházást ez év november 30-ig befejezi a cég, legalább öt új munkahelyet létesít, az új kapacitásokat pedig öt évig működteti.

A támogatás mértéke állásonként legfeljebb 800 ezer forint, ám ha a beruházás hátrányos helyzetű megyében valósul meg, új munkahelyenként további 200 ezer forint igényelhető. Ugyanekkora összeget kérhet a tárcától a pályázó akkor is, ha regisztrált álláskeresők foglalkoztatására vállalkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik