Pénzügy

MNB: az ipar júliusi gyengélkedése a fizetési mérlegben is megjelent

A külkereskedelmen keresztül az ipar mérsékelt teljesítménye rányomta bélyegét a fizetési mérleg júliusi alakulására is: a folyó fizetési mérleg havi egyenlege minimális, 10,3 millió eurós többletet mutatott a júniusi 917 millió euró után - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett adataiból.
KSH: az autógyárak nyári leállása fékezte a júliusi ipari termelést
Éves szinten mindössze 0,2 százalékos volt a növekedés. Hónapok óta csökken a megrendelésállomány.

Az áruforgalomhoz kötődő pénzmozgások 139 millió euró deficitet hoztak júliusban az előző havi 623 milliós és a májusi 497 millió eurós többlet után, ezzel egyedül 762 millió euróval rontotta a folyó mérleg egyenlegét az előző havihoz képest. A külkereskedelmi termékforgalomról kiadott első KSH-becslés már az 5,2 százalékos exportnövekedéssel szemben 11,3 százalékos importemelkedést jelzett júliusra, az iparstatisztika pedig az előző havihoz mérve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított kibocsátás 4,2 százalékos csökkenését mutatta.

A szolgáltatások körében az idegenforgalom aktívuma 58 millió euróval meghaladta a júniusit és 337 millió euró többletet hozott, de a többi szolgáltatás exporttöbblete 76 millió euróval alacsonyabb volt, így az összes szolgáltatás 682 millió euró aktívuma elmaradt az előző havitól.

A jövedelmek kivonása 118 millió euróval mérséklődött és 715 millió euró volt a júniusi 833 millió után. A portfólió befektetések jövedelmeinek hazautalása 169 millióval kevesebb, 92 millió euró volt, míg a működőtőke befektetések után járó profit repatriálása 55 millió euróval  nőtt.

A tőkemérlegben az uniós támogatások beáramlása gyakorlatilag szünetelt júliusban, mindössze 5,1 millió euró volt a júniusi 815 millió után, amiben a negyedéves elszámolások is szerepet játszhattak. Az uniós átutalások hullámzása egyébként is hevesen rángatja a tőkemérleg egyenlegét, amely áprilisban 101 millió, májusban 380 millió euró aktívummal zárt.

A folyó mérleg és a tőkemérleg, tehát egyaránt minimális többletet mutatott az év hetedik hónapjában így az ország külső pénzügyi pozícióját a  kettő összevont egyenlegével kifejezett finanszírozási képesség a külfölddel szemben mindössze 14 millió euró aktívummal zárta a júliust, az előző havi 1,731 milliárd és a májusi 1,010 milliárd eurót követően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik