Gazdaság

Alaposan befékezett az ipari termelés júliusban

autogyar(210x140).jpg (Array)
autogyar(210x140).jpg (Array)

2017 júliusában az ipari termelés volumene 0,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – jelentette a KSH első becslésben, amiből kiderült még, hogy:

  • A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel.
  • A termelés az év első hét hónapjában 4,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.
  • Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 4,2 százalékkal csökkent.

Tavaly júliusban 4,7 százalékkal esett vissza a termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, így az idei szerény növekedést a bázisidőszak adata is segítette – kommentáltak a statisztikusok. A munkanaphatással kiigazított éves növekedés tavaly október óta a legalacsonyabb, amikor viszont 1,9 százalékos csökkenést regisztrált a KSH.

Az előző hónaphoz hasonlítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 4,2 százalékkal csökkent az előző havi 1,2 százalékos esést követően. Az előző hónaphoz viszonyítva az idén harmadszor csökkent a termelés volumene, míg a tavaly január-júliusi időszakban öt ilyen hónap volt. Az elmaradás mértéke azonban 2014 augusztusa óta nem volt ilyen nagy.

Elemző: gyengén indította a harmadik negyedévet az ipar

Az Erste vezető makrogazdasági elemzője, Ürmössy Gergely szerint váratlanul gyenge júliusi ipari termelés adat érkezett. Az adatok éves összevetésben az ipar stagnálását tükrözték, míg a várakozások 7% körüli növekedést prognosztizáltak. A szezonális és munkanaphatástól megtisztított értékek alapján júliushoz képest 4,2 százalékkal esett vissza a termelés. Az év első hét hónapjában 4,8 százalékkal bővült az ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Vélhetően a nyári autóipari leállások okozhatták a termelés jelentős visszaesését. Ennek a feltételezésnek a megerősítésére a részletes adatok közzétételéig várni kell. Véleménye szerint szeptember végére stabilizálódhat az ipari teljesítmény és folytatódhat az év első felében látott felívelés. Az év egészében 5% körül alakulhat az ipari termelés bővülése.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az önmagában 30 százalékos részarányt képviselő autóipari ágazat gyengélkedik, akkor a kapcsolódó ágazatok is visszaeső kereslettel és termeléssel szembesülhetnek, így, a tovagyűrűző hatásokat figyelembe véve, a járműgyártás teljesítménye egyre inkább kulcskérdéssé válik.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének véleménye szerint, mivel az adatok éles ellentétben állnak szinte minden belföldi és a magyar szempontból lényeges német konjunktúra-mutatóval, azt lehet feltételezni, hogy az autógyártók augusztus helyett júliusban tartották a nyári leállásokat. Amennyiben így van, augusztusban meredek felpattanás várható – fejtette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik