fitch ratings (fitch ratings, leminősítés, )
Pénzügy

Beszédes figyelmeztetés: ha megállítjuk Brüsszelt, leminősítés jöhet

24.hu
24.hu

2017. 05. 15. 15:37

Korábban a témában:

Bár a szakértők szerint minimális annak esélye, hogy az utóbbi időben látott politikai viták után a visegrádi országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) valamelyike kilép majd az Európai Unióból, de a problémát a Fitch Ratings például annyira komolyan veszi, hogy külön elemzést szentelt a témának. A legfontosabb üzenet, hogy mind a négy ország esetében az uniós tagság jelentős pozitív szerepet játszik a hitelminősítésben, vagyis az EU nélkül könnyen lehetne rosszabb a besorolás – írja a Portfolio.hu.

A Fitch kiemeli, hogy a menekültválság kapcsán a V4-ek közösen utasították el a nyugati tagállamok álláspontját, emiatt pedig egyes tagállamok válaszokat követelnek. Ezek ugyan még nem jutottak el konkrét lépésekig vagy szankciókig, de a cég közgazdászai szerint van arra esély, hogy az eddigi pozitív viszony megváltozik majd az EU és a V4-ek között.

Sokat nyertünk az unió pénzekkel

Az utóbbi években a visegrádi országok több csatornán keresztül profitáltak EU-tagságukból, ezek közül a legfontosabb, hogy hozzáférhettek az Unió strukturális alapjaihoz, a 2014-2020-as ciklusban a négy ország összesen 152 milliárd eurónyi forrást kap ebben a formában, ami a teljes elosztott összeg mintegy harmada. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy az uniós tagság növelte az országok külkereskedelmét, termelékenységét és ösztönözte a beruházásokat is.

A hitelminősítő elemzése kiemeli, hogy már a 2007-2013-as ciklusban is jelentős forrásokhoz jutott a régió, Magyarországon például az összes kormányzati beruházás 57%-a ebből a forrásból valósult meg, amivel a V4-ek közül nálunk volt a legmagasabb az arány. Az EU többi országában átlagosan 6,5%-os részt tesznek ki a beruházásokból az EU-források – teszik hozzá.

Közben egyre erősebben formálódik a kétsebességes Európa ötlete, aminek azonban a magyar kormány nem örül, hiszen ez a háttérbe szorítaná a keleti tagállamokat. Van egy kiskapu, akkor azonban nem megállítani kellene Brüsszelt, hanem felszállni a brüsszeli vonatra.

A Fitch Ratings egyébként pénteken erősítette meg a magyar államadós-besorolást, azaz hogy már nem vagyunk bóvlik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.