Gazdaság

Fitch: populizmusok terhelik a növekedést a fejlett térségben

fitch ratings (fitch ratings, leminősítés, )
fitch ratings (fitch ratings, leminősítés, )

Erősödtek a magasan fejlett gazdaságok növekedési kilátásait terhelő kockázatok az elmúlt hónapokban, elsősorban a számos országban terjedő populizmus miatt – áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett új negyedéves világgazdasági helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő 31 oldalas elemzése szerint a populizmus terjedésével megnőtt a magánszektorbeli beruházási aktivitást hátrányosan érintő politikai sokkok kockázata, miközben egyre szűkül a jegybankok mozgástere a növekedés serkentésére.

A Fitch az előző negyedévi prognózisában foglalt 2,6 százalékról 2,4 százalékra csökkentette a világgazdaság idei növekedésére adott előrejelzését.

A cég a globális átlagon belül különösen markánsan rontotta az amerikai hazai össztermék (GDP) bővülési ütemére szóló prognózisát: a júliusi becslésben szereplő 1,8 százalék helyett most már csak 1,4 százalékos növekedést vár 2016-ra az Egyesült Államokban.

A Fitch londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy ez lenne a leglassabb éves növekedés az amerikai gazdaságban a 2009-es pénzügyi válság óta.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik