Pénzügy

Kiszivárgott, mennyit keresnek az ukrán vendégmunkások a Samsungnál

Nyár vége óta százas nagyságrendben foglalkoztatnak ukrán vendégmunkásokat a Samsung jászfényszarui televíziógyárában – értesült a Napi.hu.

Mivel a Samsung Electronics Zrt. nem kívánta kommentálni az ukrajnai dolgozók alkalmazásáról szóló hírt, a helyzetről a Jász-Nagykun-Szolnok megyei üzem egyik neve elhallgatását kérő munkatársa számolt be a lapnak.

Egyelőre még kevesen vannak az ukránok

Tapasztalata szerint a magyarul nem beszélő vendégmunkások augusztus óta tűntek fel a gyárban, s jelenleg 100 és 150 közé tehető a számuk. Legtöbbjüket a közeli Jászberényben és Tóalmáson szállásolták el, e települések a céges buszjáratok útvonalába esnek.

Az ukránok gyártósori összeszerelőként, betanított szalagmunkásként tevékenykednek az elsősorban led-, uhd- és okos televíziókat, illetve monitorokat előállító üzemben. A gyárnak egy olyan részlegén dolgoznak nagyobb számban, amelyet a többség kifejezetten nem kedvel, de ugyanazokat a munkaköröket töltik be, mint bárki más, aki frissen a szalag mellé jelentkezik.

Próbaidő után havi szerződés

Az egyik ukrán dolgozó elmondta, hogy december 16-ig szól a szerződése – ez egyébként összhangban van a vállalat általános gyakorlatával, amely 3 havi próbaidőt köt ki, utána havonta hosszabbítják a szerződéseket. A magyarokra is ez vonatkozik, az egyéves szerződés ritka a cégnél, mint a fehér holló. A keresetekben sincs különbség, azaz:

A gyárban a normál operátori alapbér – amelyet az új belépők, illetve a régiek többsége is kap – bruttó 124 ezer forint havonta. Ehhez bónuszok is társulhatnak, amelyek azonban nem járnak alanyi jogon.

A lap számításai szerint a maximális, bónuszokkal és túlórákkal elérhető éves átlagfizetés nettó 110 ezer forint körül jöhet ki havi bontásban a gyárnál.

(Ez az összeg már egy erős középszintet üt meg a környékbeli fizetések viszonylatában). Az smd-gépkezelő és javító operátorok ennél valamivel többet kapnak.

(Nyitóképünk illusztráció)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik