kgfb (Array)
Pénzügy

Sürgősen át kell szerződniük az astrásoknak

24.hu
24.hu

2015. 11. 25. 10:58

Korábban a témában:

Az augusztusban csődbe ment román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe decembertől leállhat, ezért minél előbb célszerű másik biztosítónál kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kötniük az Astránál maradt ügyfeleknek – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB közleménye szerint augusztus végén az Astra Biztosítónak 169 ezer magyarországi kgfb-szerződője volt, piaci adatok alapján számuk ennek kevesebb, mint negyedére apadt.

December 1-től már nem biztosítanak

Az Astra magyarországi fióktelepének tájékoztatása szerint 2015. december 1-jétől a biztosítási tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatásokat már nem tudja teljesíteni (díjigazolást és zöldkártyát nem tud kiadni, a díjakat nem könyveli le, a kártörténeti nyilvántartásba sem tud adatokat jelenteni), illetve a kgfb-s károkat sem téríti meg – emlékeztet az MNB.

Felidézték: az Astra kgfb-ügyfelei a jogszabály szerint bármikor azonnal új szerződést köthetnek egy másik hazai biztosítónál, anélkül, hogy kezdeményezniük kellene régi Astra-szerződésük megszüntetését. Korábbi biztosításuk az új kgfb-szerződés kockázatviselésének kezdete előtti napon automatikusan megszűnik.

Aki tartozik a díjával

Az MNB figyelmeztet arra is, hogy az esetleg díjhátralékban lévőknek rendezniük kell tartozásukat, különben díjtartozás miatt megszűnt Astra-szerződés  után – új érvényes szerződés hiányában – a biztosítási díjnál magasabb fedezetlenségi díjat kell fizetniük és  kötelesek lesznek megtéríteni az általuk esetlegesen okozott kárt is a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kártalanítási számlájára – jelezte a jegybank.

Az MNB arra is felhívta a figyelmet a közleményben, hogy az Astra kgfb-ügyfele által okozott, de az Astrához még be nem jelentett károkkal kapcsolatos kárbejelentéseket változatlanul a MABISZ Elkülönített Szervezeti Egysége (MABISZ ESZE) fogadja.

Fontos, hogy a MABISZ ESZE-hez ismételten be kell jelenteni az Astra Biztosítóhoz korábban bejelentett, de ki nem egyenlített kgfb igényeket is, mivel a MABISZ csak ekkor tud kárt téríteni – írta a jegybank.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. június 14.
Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője (b) és Kanász Nagy Máté, a párt ifjúsági szakszóvivője a változatlanságot jelképező, az eredeti felirattal megegyező matricát ragaszt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) székházán lévő táblára, Budapesten 2016. június 14-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.