Pénzügy

Törvényt módosítana a kormány az astrások miatt

biztositas-kgfb(960x640)(1).jpg (kgfb, biztosítás, )
biztositas-kgfb(960x640)(1).jpg (kgfb, biztosítás, )

Törvénymódosítással rendezné a kormány a felfüggesztett Astra biztosítóval szerződött autósok helyzetét – figyelt fel a Népszabadság. Ennek értelmében a kgfb-nél a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz), illetve a szervezet által kezelt kártalanítási számla állna helyet az atrás ügyfelek által okozott károkért egészen addig, amíg el nem rendelik a biztosító felszámolását. Szeptember közepe óta egyébként már a Mabiszhoz kellett így is bejelenteni a károkat.

Bármikor új szerződést köthetnének

Az Astra engedélyét még augusztus végén vonta vissza a román felügyelet, de a felszámolást még nem mondta ki a bíróság. A felszámolás azért érdekes, mert amíg meg nem indítják, addig elvileg az Astrának kellene kezelnie az ügyfélkárokat, a román felügyelet utasítása alapján azonban már nem fogadnak be igényeket. Ezt az átmeneti időszakot hidalná át a törvényjavaslat, amely tartalmazza azt is, hogy aki olyan biztosító ügyfele, amelynek visszavonták az engedélyét, az bármikor új szerződést köthet egy másik biztosítóval (és ezzel a régi szerződése meg is szűnik). A kérdés csak az a lap szerint, hogy miért kötnének át az ügyfelek egy feltehetően drágább biztosításra.

A Netrisk.hu adatai szerint bár az új szerződések átlagdíja összességében csaknem ötödével magasabb az előzőnél, a váltók 37 százaléka mégis talált alacsonyabb, vagy közel azonos összegű kgfb-t egy másik biztosítónál is.

Még szeptember 30. a határidő

Hétfőn azt közölte az alkuszcég, hogy vasárnap estig az érintettek mindössze 48 százaléka élt az átszerződés lehetőségével. Vagyis hogy a visszavont engedélyű Astránál kötött kötelező biztosítását közös megegyezéssel felmondja, és október elsejei hatállyal azt egy másik biztosítónál kösse meg.

Mivel a felmondásoknak 2105. szeptember 30.-ig, azaz szerdáig kell beérkezniük, a még várakozóknak kevesebb mint három napja maradt, hogy lépjenek – tették hozzá. Aki nem így tesz, igen nehéz helyzetbe kerülhet: a jogszabályok értelmében ugyanis károkozás esetén a károsult közvetlenül a károkozótól is követelheti a kár esetenként milliós nagyságrendet is elérő összegét – figyelmeztetett a Netrisk.hu vezérigazgatója, Sebestyén László.

Az új szerződések harmadát nem a legolcsóbb ajánlatra kötötték meg, ami szerintük azt mutatja, hogy egyre többen más szempontokat is mérlegelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik