Pénzügy

A fővárosban a Hegyvidéken, Pest megyében Telkiben kerestek a legtöbbet

Budapesten és Pest megyében a 2014-ben megszerzett jövedelméről 1 millió 304 ezer magánszemély (köztük egyéni vállalkozó) nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást, ami 13 ezerrel több, mint egy évvel korábban – írta a hvg.hu. Az összjövedelem 261,2 milliárd forinttal haladta meg a 2013-as adatot, ami 7,7 százalékos emelkedést jelent. A magánszemélyek együttesen 3 637,5 milliárd forint jövedelemre tettek szert, adófizetési kötelezettségük pedig – változatlan adóterhelés mellett – 521 milliárd forint volt.

Az összevont jövedelmek legmeghatározóbb eleme (2 976,5 milliárd forinttal) továbbra is a munkaviszonyból származó bérjövedelem volt: egy év alatt 7,3 százalékkal (203 milliárd forinttal) növekedett. A top bérjövedelmet – a korábbi évhez hasonlóan – egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozás fizette ki munkavállalójának: ő 1,1 milliárd forintot keresett tavaly.

Az egy főre jutó összevont jövedelmek területenkénti megoszlását nézve az is kiderül az adatokból, hogy a fővárosban a XII. kerületben (Hegyvidéken) élők keresték a legtöbbet, a XV. kerületben élők pedig (Rákospalota, Újpalota, Pestújhely) a legkevesebbet. Pest megyében pedig Telki lakosai kerestek a legtöbbet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik