Pénzügy

Egymillióba is kerülhet a kazáncsere

kazan(210x140).jpg (kazán)
kazan(210x140).jpg (kazán)

2016. július 1-ig adtak türelmi időt a hagyományos, nem­ kondenzációs gázkészülékek hasz­nálatbavételére – jelentette be Marczink­ó Zoltán István a Nemzetgazdaság­i Minisztérium helyettes államtitkára szeptember közepén. Ami miatt fellélegezhetnek azok, akiknek épp mostanában döglött be a fűtőberendezésük, és nem lett volna pénzük arra, hogy már most (az eredeti határidő szerint szeptember 26-a után) a jóval drágább beüzemelési kondenzációs kazánra váltsanak.

A már nem javítható hagyományos gázkazánok cseréje ugyanis a járulékos költségekkel akár egymillió forintba is kerülhet. Miközben az ilyen készülékek nem fogyasztanak annyival kevesebbet, hogy belátható időn belül megtérüljön a beruházás – írta a Napi.hu.

Egymillióba is belekerülhet

A járulékos költségeken azt értik, hogy pl. hiába bélelték ki korábban súlyos pénzekért a kéményt a gázfűtés miatt, a kondenzációs berendezés üzemeltetéséhez az nem jó. Helyette speciális, műanyagból készült füstgázelvezetőre van szükség, amiben nem tesz kárt a működés során keletkező savas kondenzátum.

És nem árt, ha a rendszert a jobb hatékonyság érdekében külső, időjárásfüggő szabályozóval és modern termosztáttal is kiegészítik – ez is pár tízezres tételt jelent – mondta a lap által megkérdezett szakértő. Szintén pénzbe – és időbe – kerül, ha gáztervre van szükség a berendezés cseréjéhez. Példán keresztül is levezették, mi mennyibe kerülhet a cserénél, és hogy jöhet ki a végén az egymilliós összeg.

Ami jó hír: ha minden jól megy, piacra kerülhetnek olcsóbb alternatívák és a lap szerint akár állami kazáncsere-pályázat is besegíthet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik