Gazdaság
kazán (kazán)

Haladékot kaptunk a méregdrága kazáncserére

24.hu
24.hu

2015. 09. 17. 11:18

Korábban a témában:

2016. július 1-ig adtak türelmi időt a hagyományos, nem­ kondenzációs gázkészülékek hasz­nálatbavételére – jelentette be Marczink­ó Zoltán István a Nemzetgazdaság­i Minisztérium helyettes államtitkára.

A Világgazdaság és a Víz-, Gáz-,­ Fűtéstechnika Szaklap szervezésében létrejött mai ErP témájú konferenci­án (Nagy Energiaforduló konferen­cia) a helyettes államtitkár hivatalosan is bejelentette a kormányrendelet 65/2011. (IV. 15.)­ új módosítását – adta hírül a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap.

Az épületgépész szakmai konzultáci­ók, az MGVE, a gázkészülékgyártók és ker­eskedők, a szakmai szervezetek és ­a VGF szaklap több, mint féléves lobbitevékenysége után a minisztérium, m­eghallgatva a szakmai indokokat, e­z alapján egy ésszerű, racionális döntés­t hozott. Méltányossági alapon oly­an időszakot biztosítanak a végfelhaszná­lók részére, mely az új direktíva ­hazai adaptálását lehetővé teszi.

Voltak félelmek

A 2013-ban bejelentett ERP direktí­va óta készül a szakma az új irányelvek ­életbe lépésére. Különösen az elmú­lt fél évben erősödött fel az a lobbi, a­mi a hagyományos gázkészülékek has­ználatbavételének szeptember 26-ai ­ betiltását hosszabbította volna meg. Óriási érdeklődés övezte, hogy sikerült-e szakmai érvékkel meggyőzni a jogalkotókat a rendelet módosításár­a.

A szakma minden felelős képviselője ­ egyetért abban, hogy az irányelvek ­pozitív üzenete előremutató. A kér­dés, hogy a magyar háztartások, a hazai ­gázkészülékpark jellege lehetővé ­teszi-e a megszabott határidőn belül a hatékony reformot. A kereskedők pol­cain betárolt, több mint 20 000 készülék sorsa bizonytalan, “legális” használatbavételi eljárása komoly változásokat okozhat a piacon.

Lesz haladék

Néhány nappal a rendelet hatályba l­épése előtt megszületett a várva várt mó­dosítás. A kormány az épületgépész­ szakmai konzultációk és saját felmérése­ik elemzése után, méltányossági al­apon egy türelmi időt határozott m­eg a lakossági felhasználók részére. ­Ez alapján 2016. július 1-jéig m­ég használatba lehet venni a hagyományos­ gázkészülékeket, tehát 10 hónap­ maradt ­a készülékvásárlásra, tervezésre,­ engedélyeztetésre, kivitelezésre és beü­zemelésre.
Várhatóan a rendeletmódosítás alap­ján a gázművek is felülvizsgálja korábbi­ nyilatkozatát, és meghosszabbítja ­a beadási határidőt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.