Pénzügy

Sok autóhiteles koppanhat az elszámolásnál

postas(210x140).jpg (postás, postaláda, levél, postafiók,)
postas(210x140).jpg (postás, postaláda, levél, postafiók,)

A legnagyobb meglepetést az elszámolás előtti és utáni havi törlesztőrészlet nagysága okozhatja. Pedig megvan az ésszerű magyarázat.

Volt ilyen vélekedés is tavaly

A banki elszámolási értesítők postára adásának határideje április 30. A megérkezés viszont az első hosszú hétvége miatt áttevődhet a következő hétre. A tapasztalatok szerint eddig legnagyobb számban az autóhitelesek kapták kézhez a banki leveleket, és mint az Azénpénzem.hu írta, közülük nem kevesen értetlenkedve, elégedetlenül olvassák az örömmel várt értesítőket. Nem erre számítottak ugyanis a kormányígéretek alapján. 

Mert miközben a bankok által „tisztességtelenül felszámított összeg” sokuknál elég jelentős, aközben a törlesztőrészlet alig csökken. Ami, ha belegondolunk nem véletlen. Hiszen az autós devizahiteleket nem forintosították, és az árfolyamváltozás miatt nem tudott számottevően csökkenni a törlesztő – állapítja meg a lap.

Átlagban mintegy 15 százalék körüli egyébként a korábbi túlszámlázás, ami a szintén átlagos 60 ezer forintos törlesztőt 51 ezer forintra kellene hogy lefaragja. Azonban az árfolyamváltozás miatt csak ennek nagyjából a fele realizálódhat.

Ha kíváncsi arra, hogy milyen sorokat és számokat érdemes kiemelten kezelni az elszámolási értesítőben, és mit miként kell értelmezni, attól függően is, hogy még élő vagy már lezárt szerződésről van szó, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik