Gazdaság

Csütörtökig meg kell kapjuk a pénzes levelet a bankunktól

Májusban dől a lé.

A pénzügyi intézmények április harmincadikáig kötelesek kiküldeni devizahiteles ügyfeleiknek az elszámolási és forintosítási tájékoztatót. A küldemények bő felét, 1 millió 130 ezer levelet az utolsó héten adják postára a bankok.

Április huszonnegyedikéig 870 ezer, a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolását tartalmazó értesítés érkezett a Magyar Postához, ami a pénzintézetek által jelzett kétmillió küldemény 45 százaléka. A többit csütörtökig kell postára adják a bankok – az utolsó leveleket így legkésőbb május negyedikén megkapják az érintettek.

Egy hónap van csekkolni

Ha valaki vitatja az elszámolást, a kézbesítéstől számított 30 napon belül tehet panaszt a banknál, melynek további 60 napja van válaszolni. Elutasítása esetén az ügyfél újabb 30 napon belül kezdeményezheti a Pénzügyi Békéltető Testület eljárását.

A fogyasztók az elszámolás során visszakapják a futamidő alatt tőlük tisztességtelenül elvont kamatokat, költségeket, valamint a devizaalapú hitelesek a tisztességtelen árfolyamrés összegét. A pénzügyi intézmények levélben közlik ügyfeleikkel a levonás nyomán fennmaradó kölcsöntartozás és a jövőben fizetendő törlesztőrészletek összegét is.

A megszűnt kölcsönszerződések esetében a fogyasztó bankszámlán vagy pénztári kifizetéssel kézhez kapja az elszámolás alapján neki járó összeget, már ha a szerződés megszűnésekor nem volt fennálló, lejárt tartozása.

Május közepéig bepittyeg az SMS

A visszajáró összegeket az elszámolás megküldésétől számított 15 munkanapon belül kell a pénzügyi intézménynek jóváírnia, vagy – a már megszűnt fogyasztói szerződéseknél – átutalnia, kifizetnie.

Azok az ügyfelek, akik korábban éltek a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, márciusban kérhették, hogy részükre a hitelező elszámolást készítsen. A végtörlesztett fogyasztóknak 2015. november végéig kell megküldeni az igényelt elszámolást.

Az OTP Bank március közepi közlése szerint az első hullámban százmilliárd forintos nagyságrendben írt jóvá. Kovács Antal vezér-helyettes korábban azt mondta: a jóváírás hatására átlagosan negyedével csökkenhet a hitelesek törlesztőrészlete.

A forintalapú és a devizaalapúnak nem minősülő devizahitelek esetében 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között kell megküldeni az elszámolásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik