Pénzügy

Quaestor-kártalanítás: a bankokkal azért egyeztetnek

rogan-antal(210x140).jpg (rogán antal)
rogan-antal(210x140).jpg (rogán antal)

Miután a kormánypárt frakcióvezetője dicsérte saját javaslatukat, amivel a pénzügyi szektorral nyeletnék le a Quaestor-békát, megjegyezte, azért a Bankszövetséggel köteles tárgyalni a kérdésről a kormány.

Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor – egy követeléskezelő alap felállításával – a Quaestor minden károsultját kártalanítják 30 millió forint erejéig. Ha a Ház – az ellenzék támogatásával – gyorsított eljárással hagyná jóvá az indítványt, akkor július végéig mindenki hozzájuthat a pénzéhez – közölte a frakcióvezető.

Közös alapba kerülnének a kötvények

A követeléskezelő alapba bekerülne a Quaestor-ügy károsultjainak összes kötvénye, és a Befektetővédelmi Alap (Beva) is befizetné oda azokat az összegeket, amelyeket megítél a károsultaknak. A Beva befizetését a befektetési vállalkozások piacának – brókercégeknek és befektetési cégeknek – kellene kiegészítenie, cserébe ők kapnák a Quaestor felszámolásából keletkező vagyont. Utóbbi szektornak ezt a kiegészítést a jegybank hitelnyújtással megelőlegezné, e kölcsönt pedig tíz év alatt kellene visszafizetni – ismertette Rogán Antal.

Azt is mondta ugyanakkor, hogy ha a Beva elhúzza az időt a kártérítés ügyében, “akkor nem a Beva befizetéseit kell kiegészíteni 30 millió forintra, hanem akkor nulláról kell kiegészíteni a követeléskezelő alapot”.

A fideszes politikus előterjesztésükkel elérhetőnek tartja azt, hogy ne a károsultaknak kelljen éveket várniuk a felszámolásra. Jelezte, hogy a Quaestor-ügy károsultjai a tőkéhez juthatnak hozzá, a hozamokra, kamatokra mindez nem vonatkozik.

A tervek szerint a károsultaknak a törvény hatálybalépése és a felszámolás megindítása után a kormányablakoknál kellene benyújtaniuk igényeiket – tájékoztatott Rogán Antal.

Azért megkérdezik a Bankszövetséget

Hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy a kormánynak van tárgyalási kötelezettsége az ügyben, például a Bankszövetséggel, de ha utóbbi szervezet nem tud jobb megoldást kínálni, a Fidesz-frakció a most ismertetett előterjesztést szavazza majd meg.

Közben az NGM közleményt adott ki, mely szerint Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyeztetést kezdett a pénzügyi közvetítőrendszert fejlesztését érintő módosításokról, valamint a Quaestor vállalatcsoport tevékenységének károsultjaihoz kapcsolódó parlamenti javaslatról. Az egyeztetést a Bankszövetség és az NGM munkatársai hétfőn folytatják.

Csak 73 ügyfélnek maradhat vesztesége

Rogán Antal arról is beszélt, szeretné megvédeni a Quaestor károsultjait, ők ugyanis nem lehettek minden szempontból tisztában a valódi kockázatokkal, mert “a Quaestor címzetes gazemberség volt”.

Azt is megjegyezte, hogy mindössze 73 olyan ügyfél van, aki 30 millió forint feletti összegben fektetett be a Quaestorba, ők mérlegelhetnek: maradnak a polgári úton történő igényérvényesítésnél, vagy pedig elfogadják a 30 millió forintot, és lemondanak a követelésük többi részéről.

Nem mondanak le a Beva-kártalanítás emeléséről

A frakcióvezető kérdésre közölte, a Fidesz támogatja a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezését, hogy a Beva által nyújtott biztosítás összege legfeljebb 100 ezer euróra (mintegy 30 millió forintra) emelkedjen a jelenlegi 20 ezer euróról (6 millió forint). Az erről szóló törvényjavaslat körülbelül két hét múlva kerülhet a parlament elé – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik