Gazdaság

Még ma estig beadják a törvényjavaslatot a Quaestor-kárpótlásról

Rogán Antal (Rogán Antal)
Rogán Antal (Rogán Antal)

A pénzügyi szektorra terhelnék a kártalanítást, de csak évek alatt kellene rendezniük.

A Fidesz-frakció legkésőbb péntek estig törvényjavaslatot nyújt be a Quaestor-károsultak kártalanítására, mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az M1-en csütörtök este.

A javaslat értelmében minden érintettet 100 ezer euróig, azaz 30 millió forintig kártalanítanának egy alapon keresztül, várhatóan legkésőbb július végéig.

Rogán szerint ez nagyjából 32 ezer embert érint, és csak 73 olyan károsult van, aki 30 millió forint fölötti összeget fektetett be. Az ő esetükben más a helyzet, “ők fognak veszíteni pénzt”.

Rogán tervei szerint a kártalanítási alapba minden károsult beadná a kötvényeit – legyenek azok valódiak vagy fiktívek -, és ide fizetné be a Befektető-védelmi Alap (Beva) azt az összeget, amivel kártalanít. A Beva befizetését a befektetési vállalkozások egészítenék ki úgy, hogy az minden károsultnál a 30 millió forintot lefedje.

Azt mondta, a cégek csak megelőlegeznék ezt az összeget, majd amikor befejeződik a Quaestor felszámolási folyamata, illetve a csalások felelőseinek vagyonát bevonják az alapba, akkor a befektetési vállalkozások visszakapnák ezt a pluszbefizetést.

Szerinte azért, hogy a befektetési vállalkozásokat ne egy összegben érintse ez a kötelezettség, felhatalmazást adnak a Magyar Nemzeti Banknak, hogy az érintett cégeknek ezt az összeget megelőlegezze hitelnyújtással, illetve lehetőséget adnak azt követően kötvénykibocsátásra. Így lényegében a befektetési vállalkozásoknak több év alatt kellene ezt az összeget kifizetniük.

A Fidesz-frakció vezetője egy kérdésre válaszolva közölte, a kormány támogatta a jegybanknak azt a javaslatát, hogy a jövőben a Beva is – az Országos Betétbiztosítási Alaphoz hasonlóan – 100 ezer euróig kártalanítson, a most benyújtandó törvényjavaslattal azt segítik elő, hogy ez már a Quaestor ügyében is így legyen.

Rogán szerint a javaslatot legkésőbb pénteken este 8-9 óra körül benyújtják, és szeretnék, ha azt az Országgyűlés már a jövő héten elfogadná, hogy az érintett 32 ezer ember július végéig a pénzéhez jusson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik